Lekárska komora podporuje očkovanie v lekárňach, z EÚ má Slovensko najmenej osôb chránených pred chrípkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Očkovanie v lekárňach
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Najúčinnejším, vedecky overeným nástrojom primárnej prevencie je očkovanie. Slovenská lekárska komora (SLK) spoločne so zástupcami odborných lekárskych spoločností s príslušnou kompetenciou preto podporujú legislatívny návrh na umožnenie očkovania dospelej populácie v lekárňach proti chrípke. V tlačovej správe to uviedol prezident SLK Pavel Oravec.

Zo všetkých štátov Európskej únie (EÚ) má Slovensko najmenej osôb chránených pred chrípkou očkovaním, a to len 4 až 4,5 percenta. V súvislosti s chrípkou ročne zomrie na Slovensku priemerne 800 osôb.

Prístup k očkovaniu

Tento stav sa viac ako 10 rokov nedarí zmeniť. Preto je potrebné hľadať cesty, ako zjednodušiť prístup k očkovaniu,” tvrdí SLK. Očkovanie v lekárňach považuje lekárska komora za veľmi vhodný spôsob, ktorý uľahčí cestu k očkovacej látke proti chrípke dospelým osobám.

Je však nevyhnutné, aby boli splnené všetky potrebné podmienky pre bezpečnosť očkovaných,” povedal Oravec. Podľa neho je dôležité, aby očkovanie v lekárňach vykonávali len farmaceuti po úspešnom absolvovaní certifikovaného študijného programu a pri splnení materiálno-technického a priestorového vybavenia.

Právna úprava

Dôležité sú aj dostatočné kontrolné mechanizmy a taktiež prevzatie zodpovednosti očkujúcim personálom. Pri splnení týchto podmienok je podľa lekárskej komory možné súhlasiť s očkovaním aj mimo ambulancií lekárov. V roku 2020 bolo očkovanie v lekárňach dostupné v 14 štátoch EÚ a v 36 štátoch sveta.

Navrhovaná právna úprava očkovania v lekárňach, ktorá je v tomto čase predmetom rokovania Národnej rady SR, všetky spomenuté podmienky rešpektuje,” uzavreli.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Oravec
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaSLK Slovenská lekárska komora