Diablo 4 je krásne ponuré, temné a poriadne krvavé.Ondřej Zach/
StoryEditor

RECENZIA Klasika od Blizzardu Diablo 4 je krásne ponurá, temná a poriadne krvavá

Ondřej Zach06.06.2023., 13:30h

Akčná hra na hrdinov Diablo 4 sa v mnohých ohľadoch vracia ku koreňom. Namiesto zbytočných experimentov stavia na roky preverenú hrateľnosť a vypilované audiovizuálne spracovanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno ti to príde ako včera, ale vyvediem ťa rovno z omylu. Od vydania Diabla 3 uplynulo už dlhých jedenásť rokov! A podarený štart rozhodne nemal. Čo sa Diabla 4 týka, spustenie tentoraz nepodcenil a ešte na ňom zarobil. Majitelia iných ako štandardných verzií totiž mohli začať hrať o štyri dni skôr, píše vo svojej recenzii Ondřej Zach pre portál iDnes.cz.

Príbeh rozpráva a napĺňa proroctvo o návrate Lilith, dcéry Mefista, Pána nenávisti. Stúpenca získava pomerne ľahko. Zatiaľ čo kňaz vyčítavým hlasom kritizuje ľudské neresti, Lilith až matersky utešuje, že hrešiť je prirodzené a správne. Hráčova postava, pútnik, sa k celému plánu pripletie trochu ako slepý k husliam. A kvôli udalostiam hneď z úvodu nadviaže spojenie s Lilith. Do situácie ťa následne zasvätí jeden z posledných Horadrimov, Lorath Nahr.

Päť povolaní 

Po parádnom intre nasleduje tradičný výber povolania. Na výber sú Barbarian, Sorcerer, Rogue, Necromancer a Druid. Môžeš zvoliť muža, ženu, farbu kože, tetovanie, zakázaná je iba voľba proporcií, takže druid bude vždy trochu pri tele, zatiaľ čo nekromant kosť a koža.

image

Po intre ťa do situácie ťa následne zasvätí jeden z posledných Horadrimov, Lorath Nahr.

Ondřej Zach/

Na začiatku je v podstate jedno, akou cestou pôjdeš, premýšľať nad buildmi má cenu až so ziskom aspoň základného množstva bodov, ktoré investuješ do talentového stromu s aktívnymi a pasívnymi schopnosťami. Hoci aktívne je možné vždy používať iba šesť zručností, hra necháva úplne na tebe, aké si vytiahneš.

image

Na začiatku je v podstate jedno, akou cestou pôjdeš, premýšľať nad buildmi má cenu až so ziskom aspoň základného množstva bodov, ktoré investuješ do talentového stromu s aktívnymi a pasívnymi schopnosťami.

Ondřej Zach/

Návrat k starým koreňom

Diablo 4 je krásne ponuré, temné a poriadne krvavé. Smrť a zmar ťa čaká prakticky na každom kroku, avšak v takom to poetickom, ľúbivom podaní. Rozpadnuté ruiny, vyhorené chatrče, kamenné pevnosti, kostlivci, pavúky ... je to až trochu gýč. Ale taký ten dobrý gýč, ktorý podčiarkuje skvele zvolená hudba. 

image

Smrť a zmar ťa čaká prakticky na každom kroku, avšak v takom to poetickom, ľúbivom podaní.

Ondřej Zach/

Herný svet je na pomery Diabla pomerne bohatý. Okrem hlavnej príbehovej línie je tu tona vedľajších úloh, v ktorých napríklad pomáhaš s vymietaním démonov alebo hľadáš strateného manžela. Niežeby Diablo 4 malo oscarové ambície. Na druhej strane treba podotknúť, že niektoré sú dosť pútavé, a to napriek tomu, že sú ukotvené v primitívnej forme „dôjdi niekam a zabi všetkých nepriateľov“.

Bohaté odmeny a výbava

Na mape sa odohrávajú rôzne náhodné eventy. Hoci sa tvorcovia snažili o variabilitu, sú samozrejme stále na jedno kopyto a občas je ich aktívnych až príliš veľa. A potom tu sú pevnosti, ktoré treba dobyť. Odmeny však stoja za to: slušná porcia renown k danej oblasti, ďalší záchytný bod na cestovanie či sprístupnenie nových dungeonov. Hodnota renown sa viaže ku každej oblasti a zjednodušene povedané, plnením všetkého možného sa následne sprístupňujú odmeny, takže nie je vôbec od veci všetko pekne preskúmať.

image

Honba za neustále lepšou výbavou zahŕňa všetky známe atribúty, ako je vylepšovanie pomocou drahokamov či úprava nechceného atribútu na inak dobrom kúsku výbavy.

Ondřej Zach/

Honba za neustále lepšou výbavou zahŕňa všetky známe atribúty, ako je vylepšovanie pomocou drahokamov či úprava nechceného atribútu na inak dobrom kúsku výbavy. To všetko už stojí peniaze a treba si rozmyslieť, či to za to stojí.

Zaujalo ma Diablo 4? Viac ako to. Zatiaľ sa bavím kráľovsky. To či je Blizzard späť v hre však ešte len uvidíme. Predsa len, časť tvorcov, ktorá stojí za návratom k temným koreňom, tam už nie je. A Blizzard v posledných rokoch už niekoľkokrát ukázal, že je schopný zbabrať v podstate čokoľvek.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:37