Dobré noviny
Čo robiť, keď vás na horách zastihne búrka? Záchranár pripomína, že najdôležitejšie je plánovanie túry
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Čo robiť, keď vás na horách zastihne búrka? Záchranár pripomína, že najdôležitejšie je plánovanie túry

Ak sa blíži búrka, odporúča sa čo najrýchlejšie zísť do doliny.
Ak sa blíži búrka, odporúča sa čo najrýchlejšie zísť do doliny. — Foto: Freepik / TASR

Ak náhodou máme výstrahy, tak do tých hôr nejdem, zdôrazňuje odborník.

Horskí záchranári rok čo rok pripomínajú, že zažiť búrku vo vysokohorskom prostredí je jedno z najväčších rizík, ktoré môžete v horách podstúpiť. Aj keď je najlepšie sledovať výstrahy a búrke sa vyhnúť, naši kolegovia z Dobrého rádia zisťovali, čo robiť, ak vás prudká zmena počasia v horách predsa len zastihne.

[ Dobré rádio - hovoríme len dobré správy • FrekvencieOnline stream ]

„Keď je búrka, tak sedíme doma a pozeráme sa na blesky,“ hovorí horskí záchranár s tým, že ak nás blesky zastihnú na horách, je neskoro. „Nesmie nás nikdy zastihnúť v prírode. Čiže, ak náhodou máme výstrahy, tak do tých hôr nejdem," pripomína najčastejšie chyby turistov.

Ak náhodou by sme to nestihli, že sa zmení počasie náhle, tak čo najrýchlejšie utekať do dolín a schovať sa do najbližšej chaty alebo do najbližšieho auta,“ ozrejmuje krajné možnosti. Ak by ste si však mysleli, že vás ochráni strom, ste na omyle. „Aj do toho stromu môže ten blesk udrieť, to neodporúčame,“ uzatvára.

Ak nie je možné nájsť lepší úkryt, je podľa HZS potrebné vyhľadať miesto pod úrovňou terénu, napríklad priekopu. V prípade, že je v blízkosti les, vyberajte si miesto radšej hlbšie v lese ako na jeho okraji. V prípade, že je skrýša ďaleko, HZS odporúča odložiť ďalej od seba kovové predmety, dať sa do podrepu na izolačnú podložku, napríklad batoh. Vhodné je tiež chrániť si sluch. „Dodržujte vzdialenosť od ďalších osôb,“ dodala HZS.

 

Už ste čítali?