Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energia spotreba setrenie
Foto: ilustračné, GettyImages
6. júna 2023 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Stredoeurópske krajiny môžu dosiahnuť požadovaný podiel OZE iba výraznejším využitím veternej energie

Stredoeurópske krajiny môžu dosiahnuť požadovaný podiel energie z obnoviteľných zdrojov iba pomocou výraznejšieho využitia veternej energie. V spoločnej tlačovej správe to konštatujú Komora obnovitelných zdrojů energie, E3G, Energiaklub, Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI), Windex Energy a WindEurope. Vlády týchto štátov musia podľa nich využiť príležitosť a v aktualizácii Národných energetických a klimatických plánov stanoviť pre veternú energetiku vyššie ciele.

„Celoeurópsky podiel veternej energie vo výrobe elektriny dosahuje v súčasnosti 17 %, do roku 2050 by sme podľa Európskej únie mali dosiahnuť minimálne 43 %. To si vyžaduje, aby celá Európa investovala do nových veterných parkov. Aj v strednej a východnej Európe už vidíme pozitívne signály,“ uviedol CEO WindEurope Giles Dickson. Inštalovaná kapacita veternej energie v Maďarsku, Slovinsku, Českej a Slovenskej republike predstavovala v decembri 2022 spolu 0,675 GW. Do roku 2030 môže dosiahnuť 2 až 5,4 GW.

Zástupcovia veternej energetiky a analytici z regiónu sa zhodujú, že pre využitie existujúceho potenciálu je nevyhnutné umožniť a urýchliť výstavbu veterných parkov. Česko by podľa nich malo zvýšiť svoj cieľ v oblasti veternej energie do roku 2030 na 1000 až 1600 MW, Maďarsko z 329 MW na 4 000 MW, Slovinsko z 500 MW na 600 až 700 MW a Slovensko z 500 MW na 667 MW.

Povinnosť prejsť plným procesom EIA pri projektoch veternej energie akejkoľvek kapacity efektívne zmrazila rozvoj veternej energie na Slovensku na takmer 20 rokov. V súčasnosti vidíme, ako sa bariéry pomaly odbúravajú,“ uviedol riaditeľ SAPI Ján Karaba. Ak chce podľa neho Slovensko dobehnúť stratený čas a dosiahnuť svoje ciele v oblasti inštalovaného výkonu veterných elektrární, musí na súčasné pozitívne zmeny nadviazať.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.