Spoločnosť Axa Investment Managers (Axa IM), ktorá je realitnou divíziou francúzskej poisťovne Axa, kúpila od developerskej spoločnosti Nexity pozemok neďaleko Paríža, na ktorom sa nachádza jedno z najväčších filmových štúdií vo Francúzsku. Je to prvá transakcia firmy v rýchlo rastúcom sektore filmovej a seriálovej produkcie, uvádza sa v oznámení spoločnosti.

Cena nezverejnili, podľa denníka Financial Times (FT) však hodnota transakcie predstavuje 150 miliónov eur. Firma kúpila pozemok s rozlohou dvanásť hektárov v Bry-sur-Marne a Villiers-sur-Marne východne od Paríža. Vo filmových ateliéroch Bry-sur-Marne sa nakrúcal okrem iného film režisérky Sofie Coppolovej z roku 2006 Mária Antoinetta, jedna séria Hunger Games a tohtoročný film Asterix a Obelix: Ríša stredu.

„Bola to vzácna príležitosť získať jedno z najväčších štúdií vo Francúzsku, blízko centra Paríža, s kvalitnou infraštruktúrou a potenciálom rozšíriť areál tak, aby vyhovoval rýchlo rastúcemu dopytu,“ uviedol manažér Axa IM John O 'Driscoll. Firma tam plánuje uskutočniť významný rozvojový program, ktorý umožní viac ako zdvojnásobiť produkčnú kapacitu.

Vyhľadávaná realitná investícia

Filmové štúdio sa stalo obľúbenou investíciou na trhu pre realitných investorov, ktorí hľadajú príležitosti na rast mimo tradičného sektora, ako sú kancelárie a maloobchodné priestory. Tie ťažko zasiahol nový trend, ktorý naštartoval covid, a to práca z domu a nákupy cez internet.

Dopyt po priestoroch pre filmové štúdiá podľa investorov podporil rast streamovacích služieb, ako je napríklad Netflix. Tieto priestory sa rýchlo stali nedostatkovým tovarom, najmä tie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti veľkých miest. Investícia však prichádza aj v čase, keď sa očakáva, že streamovacie spoločnosti a ďalší tvorcovia obsahu výrazne znížia tvorbu pôvodných televíznych programov, pretože sa v čase hospodárskeho útlmu snažia znížiť náklady.

Ďalšie dôležité správy

Hrubá stavba nového Apollo Business Centra v Bratislave.
Neprehliadnite

Home office dá komerčným realitám a regionálnym bankám ranu z milosti