Do iPhonov prichádza množstvo noviniek.Twitter/theapplehub/
StoryEditor

Apple predstavil novinky! Pozri sa, aké vylepšenia čakajú tvoj iPhone

Ondřej Martinůvse06.06.2023., 11:30h

Každoročné vylepšenie systému pre iPhony prináša množstvo noviniek. Vo verzii 17 sa dočkáš úplne novej aplikácie s denníčkom, úpravy posielania textových správ alebo napríklad režimu nočných hodín.

Lajkuj Brainee.sk na

Systém iOS pre iPhony Apple vylepšuje každý rok a ani tento nebudeme ochudobnení o novú verziu. iOS 17, v pondelok predstavili na vývojárskej konferencii WWDC 2023. Neprináša síce žiadnu výraznú revolúciu v používaní telefónu, niekoľko zaujímavých noviniek ti však môže uľahčiť či rozšíriť prácu s telefónom, uvádza iDnes.cz.

Apple si tentoraz posvietil na úplne základné aplikácie: textové správy a volania. Novinkou sú „plagáty“, ktoré si budeš môcť nastaviť ako pomyselný „profilový obrázok“, ktorý sa zobrazí na stránke prichádzajúceho hovoru iPhonu. Prichádzajúce hovory budú tak o niečo štýlovejšie. Hlasové správy bude navyše teraz umelá inteligencia schopná rovno aj prepisovať na text, čo však zrejme zatiaľ nebude v slovenčine fungovať.

Na hlasovú asistentku Siri už nebudeš pokrikovať „Hej Siri“, ale už ju len oslovíš menom „Siri“. Už po tomto príkaze sa prebudí. Opäť to platí, pokiaľ komunikuješ s hlasovou asistentkou v angličtine.

Nové aplikácie 

Úplnou novinkou je aplikácia Journal alebo digitálny denníček. iPhone ti bude automaticky zostavovať návrhy na dokumentáciu jednotlivých dní podľa toho, kde si bol, čo si tam odfotil, akú hudbu si práve počúval a podobne. Bude ti tiež klásť doplňujúce otázky, aby si sa o uplynulom dni mohol ľahšie rozpísať.

image

Ďalšou novou funkciou je StandBy, ktorá premení iPhone na nočné hodiny.

 

Apple/

Ďalšou novou funkciou je StandBy, ktorá premení iPhone na nočné hodiny. Na celej obrazovke vo vodorovnej polohe sa zobrazia hodiny, kalendár a notifikácia (či iná ľubovoľná kombinácia v závislosti na zvolenom štýle), ktoré sa budú vedieť podľa úrovne okolitého svetla stlmiť tak, aby ťa nerušili v spánku. Vyzerá to, že k mobilom bude Apple ponúkať aj stojan s nabíjačkou, ale zatiaľ sa ešte v obchode neobjavil.

image

Uvedomelá generácia Z? Mladí vymieňaju smartfóny za tlačidlové telefóny, chcú obmedziť pozeranie do obrazovky

iOS 17 si môžu vývojári stiahnuť už teraz. Do verejného betatestingu potom zamieri budúci mesiac a ostrá verzia vyjde tento rok na jeseň. Dostupný bude pre telefóny XS/XS Max, XR, SE 2. a 3. generácie a všetky novšie modely od iPhone 11 ďalej. Bohužiaľ sa novej verzie už nedočkajú majitelia iPhone 8 a 8 Plus a tiež prvého modelu s modernejším dizajnom, iPhone X.

Špičková virtuálna realita či nový MacBook

Apple na výročnej vývojárskej konferencii WWDC 2023 ukázal okrem nového softvéru aj nové produkrty ako napríklad okuliare Apple Vision Pro. Okuliare, ktoré vyzerajú ako lyžiarske, prinášajú podobný zážitok ako Hololens od Microsoftu, len s tým rozdielom, že obraz okolia premietajú na displej, a okuliare tak nie sú priehľadové. Po prepnutí sa potom správajú ako iná VR náhlavná súprava.

Apple však súprave dodáva prirodzenejšie ovládanie pomocou očných pohybov a gest rúk. Je to podobné ako pri uvedení prvého iPhonu, ktorý priniesol do chytrých telefónov presnejšie a jednoduchšie ovládanie. Či to bude stačiť na úspech, to sa ešte len uvidí. Budú stáť takmer 3500 dolárov a začnú sa predávať budúci rok.

Apple sa tiež pochválil novým notebookom MacBook s 15.3" palcovou obrazovkou. Firma v podstate len upravila rozmery starších Airov a doplnila ich o najnovšiu výbavu. Displej tak má rozlíšenie 2880 × 1864 pixelov a jas 500 nitov. V ponuke je pamäť medzi 8 a 24 GB a úložisko s objemom 256 GB až 2 TB. Rozmery novinky sú 1,15 × 34 × 23,76 centimetrov a hmotnosť 1,51 kilogramov. Notebook bude v predaji od 13. júna za ceny začínajúce na necelých 1700 eurách.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:38