„Bozk života“ príbeh elektrikára, ktorého zachránil kolega

„Bozk života“ príbeh elektrikára, ktorého zachránil kolega

Randall Champion sa neúmyselne dostal do kontaktu s elektrickým vedením nízkeho napätia, čo mu spôsobilo zástavu srdca. J. D. Thompson, kolega z vedenia, mu okamžite poskytol resuscitáciu z úst do úst, kým neprišli lekári. Championovi sa podarilo toto utrpenie prežiť a ikonická fotografia zachytávajúca tento moment sa stala všeobecne známou ako „Bozk života“ (1967).

Počas rutinnej údržby sa Champion nechtiac otrel o jedno z nízkonapäťových vedení umiestnených na vrchole stĺpa elektrického vedenia. Našťastie jeho bezpečnostný postroj zabránil pádu a Thompson, ktorý liezol tesne pod ním, sa rýchlo dostal k Championovi a vykonal mu resuscitáciu z úst do úst.

Vzhľadom na okolnosti nemohol Thompson vykonávať resuscitáciu, ale pokračoval v dýchaní do Championových pľúc, kým nezaznamenal slabý pulz. Potom uvoľnil Championov postroj a opatrne s ním zostúpil na ramene. Na zemi Thompson a ďalší pracovník podávali resuscitáciu, čo viedlo k tomu, že Champion bol do príchodu záchranárov mierne oživený. Champion sa nakoniec úplne zotavil.

Ešte pozoruhodnejšie je, že Champion vďaka Thompsonovmu konaniu nielenže prežil tento incident, ale žil ďalších 35 rokov. Zomrel v roku 2002 vo veku 64 rokov. Na druhej strane Thompson žije dodnes.

Rocco Morabito v júli 1967 jazdil po Západnej 26. ulici na inej úlohe, keď sa stal svedkom toho, ako Champion visí na stĺpe. Okamžite zavolal sanitku a schmatol svoj fotoaparát. „Prešiel som okolo týchto mužov, ktorí pracovali, a pokračoval som vo svojej úlohe,“ hovorí Morabito. „Pri zásahu som urobil osem fotografií. Pomyslel som si, že sa vrátim a skúsim nájsť ďalšiu fotku.“

Po návrate k linkovým robotníkom však Morabito rozpráva: „Počul som krik. Pozrel som sa hore a uvidel som toho muža, ako visí dole. Bože môj. Nevedel som, čo mám robiť. Rýchlo som urobil fotografiu. J. D. Thompson bežal smerom k stĺpu. Išiel som do auta a zavolal som sanitku. Vrátil som sa k stĺpu a J. D. dýchal do Championa. Cúval som, ďaleko, až som narazil na dom a nemohol som ísť ďalej. Urobil som ďalšiu fotku. Potom som počul, ako Thompson kričí dole: „Dýcha!“

 

0Shares
Zaujímavosti