Pri výchove detí praktizujte tieto tri pravidlá

Marika Koscelníková | 3. marec 2024
Pri výchove detí praktizujte tieto tri pravidlá

Nie sú to žiadne zázračné formulky, ani metódy. Sú to základné piliere, na ktorých môžeme vystavať nielen svoj vzťah s deťmi, ale aj ich charakter.

1. Chráňte svoj vzťah s deťmi

Váš vzájomný vzťah ich bude chrániť a viesť počas celého života. Privedie deti domov, keď budú zranené, vystrašené, nahnevané, v nebezpečenstve, v problémoch alebo keď urobia chybu a budú potrebovať pomoc. Vedomie, že vám môžu dôverovať, že ste ich bezpečným miestom, že im pomôžete a že s nimi radi strávite čas, zabezpečí, že bez ohľadu na to, ako zle to s nimi bude, vždy za vami prídu. Budete ich primárnou ochranou – a podporným systémom – proti depresii, závislosti, nadmernému rizikovému správaniu a nezdravým vzťahom, ak by sa niekedy stretli s týmito okolnosťami.

Vo vzťahu medzi rodičom a dieťaťom dôjde aj ku konfliktu. Ak sa tak stane (čo je normálne, pretože všetci strácame nervy alebo nezvládame veci tak dobre, ako by sme niekedy mohli), ospravedlňte sa a urobte krok dopredu. Naučte deti, že keď VY urobíte chybu, dôverujete im, že vás budú milovať, pretože im to ukáže, že keď ONI urobia chybu, môžu dôverovať aj vám, že ich neodmietnete. 

2. Stanovte si hranice

Každá voľba, ktorú v živote vaše deti urobia, bude mať dôsledok –  pozitívny či negatívny – a je nevyhnutné, aby sa už od mala učili, že zodpovedajú za svoje činy a rozhodnutia.

Vytvorte spravodlivé, rozumné hranice, ktoré sú primerané ich veku, vývojovým štádiám a schopnostiam. Potom láskavo, ale pevne držte tieto hranice pevné – aj keď sú na vás nahnevaní. Buďte tam, aby ste ich podporili empatiou a trpezlivosťou, kým znášajú dôsledky svojich rozhodnutí, a riešte s nimi, ako to napraviť.

3. Zapojte ich do domácnosti  a rozhodnutí, ktoré sa týkajú rodiny, už od útleho veku

Zahrnutie detí a dospievajúcich do povinností a rozhodnutí v domácnosti je spôsob, ako sa môžu naučiť nové  zručnosti a ako sa naučia organizovať, riešiť problémy a riadiť svoj čas. A to je dôvod, prečo sa budú cítiť ako dôležitý člen rodiny, čo má priame spojenie so sebadôverou a sebaúctou. Znie to možno smiešne, ale dať deťom zodpovednosť má pozitívny vplyv na celú rodinu, najmä keď sa z vašich detí stanú dospievajúci a mladí dospelí. Vedomie, že sú potrební, prináša určitý zmysel do ich životov. 

A to je všetko. Dôsledné praktizovanie týchto troch vecí môže posilniť vaše vzťahy – a zručností detí – na ďalšie roky. A ak ste to doteraz nerobili, nikdy nie je neskoro začať.

Zdroj: www.mother.ly 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: