ZN.SK

Recenzia: Encyklopédia fantastických faktov – Náš svet v číslach

Krásna kniha z vydavateľstva Slovart s názvom Náš svet v číslach. Možno by sme ju na prvý pohľad zaradili medzi detskú literatúru, ale…

Milujeme (v redakcii) encyklopédie. Sú knihami, ktoré dokážu na jedinej strane poskytnúť množstvo informácií. Inou nie je ani krásna kniha z vydavateľstva Slovart s názvom Náš svet v číslach. Možno by sme ju na prvý pohľad zaradili medzi detskú literatúru, nemusíme robiť unáhlené závery. Náš svet v číslach je zástupcom kníh, ktoré nemajú vekové ohraničenie a ich hodnota má pre každého člena rodiny možno inú podobu. Pre detského čitateľa otvára neznáme fakty ukryté v počtoch, rozmeroch, rokoch, prvenstvách a pre dospelého je občas pripomienkou niečoho zaujímavého a inokedy inšpiráciou siahnuť po nejakej téme možno hlbšie. Encyklopédia fantastických faktov ponúkne presne to „Fun Facts“ čítanie, po akom radi často siahame aj my dospelí. Máte sa na to tešiť.

Encyklopédia fantastických faktov

Predstaviť najzaujímavejšie fakty o našej planéte, vesmíre, živote okolo nás, zaujímavých ľuďoch a rôznych ďalších oblastí sa dá rôzne. Prostredníctvom čísiel nás môžu čísla fascinovať, ale výborne poslúžia aj na vytvorenie predstavy, pre porovnanie ako aj na predstavivosť. Bohato ilustrovaná kniha je vo výraznej miere vyplnená grafickým podkladom a až na ňom je text. Výrazný font nedovolí, aby tie najzaujímavejšie fakty unikli pozornosti.

Je to presne tá kniha, pri ktorej sme si otestovali čitateľa v siedmych, dvadsiatich aj tridsiatich siedmych rokoch. Listuje, začíta sa a pokračuje ďalej… v čítaní. Občas s reakciou údivu, neraz prečíta rovnakú informáciu ešte dvakrát a premýšľa. Kniha, ktorá nás doslova baví a bude patriť medzi tie, ktoré môžu byť v obývačke po ruke ešte tak dlho, kým sa neobjaví podobne zaujímavý kúsok.

Náš svet v číslach

Postrehy:

  • Knižka neuvádza len prosté čísla, ale často siaha aj po zámere vyvolať predstavu, čo dané číslo znamená. Ak sa dozvieme nejaké číslo, nie je to len číslo, ale dotvára ho informácia o tom, s čím sa to dá porovnať. V detskom čitateľovi to nechá viac, ako len jeden číselný údaj.
  • Začína vesmírom, následne Zemou a prírodou. Prechádza k ľuďom a ich kultúre, následne prejde k dejinám až končí pri oblasti Veda a technika, ktorá toho vo svete čísiel naozaj ponúka pomerne dosť.
  • Nech otvoríte kdekoľvek, narazíte na poznatky, zaujímavosti, fakty pútavé a nútiace premýšľať.
  • Ideálny čitateľ je školák, ktorý ocení, ak informácie prichádzajú v jednoduchej podobe, veľmi rýchlo a zaujmú. Taký sa chytí a knihu tak ľahko nepustí. Dnes je ťažké nájsť malého čitateľa, ktorý uprednostní knihu pred elektronikou. Táto kniha môže byť pre číselne a technicky uvažujúce dieťa výborný začiatok. Teda za predpokladu, že ju odloží niektorá staršia generácia v rodine.

Kniha: Náš svet v číslach

Rozsiahly tím ľudí, ktorí stoja za obsahom encyklopédie vychádzajúcej v origináli pod licenciou DK (Dorling Kindersley), pripravil naozaj zábavnú a prínosnú knihu. Má šancu zaujať a pripútať si viac ako len detského čitateľa. Každá téma si vyberá množstvo tak zaujímavých údajov, že obsiahne aj oblasti s ktorými by sme ani nikdy neprišli do styku. Fakty reálne pobavia. Dokonca aj o oblastiach, kde si myslíte, že už nič nemôže prekvapiť. A prekvapí. Náš svet v číslach vychádza vo vydavateľstve Slovart.

Mohlo by zaujímať tiež:

Tomáš

Tomáš
Šéfredaktor magazínu ZN.SK, nadšenec pre Slovensko, jeho kultúru, zaujímavosti historické aj nehistorické, svet ako taký, aj vedu a techniku. Zaujíma ho viacero oblastí, svetové kuriozity, rekordy, aj cestovanie. Aj preto sa snaží o tvorbu nevyhradenú len na jednu oblasť.



Inzercia

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu