Éčka – mýty a fakty

0
Pexels

Zorientovať sa v tom, ktoré potraviny sú skutočne zdravé a naopak, ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť, je veľkou dilemou dnešnej doby plnej informácii o potravinách. Éčka – čo to je a ako sa v nich vyznať.

Vedeli ste však, že nie všetky sú škodlivé? Ba čo viac, niektoré z nich dokonca bežne používame doma v kuchyni!

Čo sú to éčka?


Prídavné látky alebo ľudovo povedané „éčka“ sú látky, ktoré zlepšujú niektoré vlastnosti potravín. Ide v prevažnej miere o farbivá, dochucovadlá, konzervanty, antioxidanty (látky predlžujúce trvanlivosť potravín), stužovače (látky zabraňujúce kryštalizácii produktu), stabilizátory (látky uchovávajúce zloženie potravín), emulgátory (látky zabezpečujúce zmiešanie inak nemiešateľných látok) a dokonca aj vitamíny.
Čítajte tiež: Aké potraviny sú vhodné na ubolené svaly?

Éčka v podstate slúžia na zlepšenie a úpravu vlastností potravín, či už je to predĺženie ich trvanlivosti, zachovanie a zlepšenie výživových hodnôt, vylepšenie konzistencie alebo aj zvýraznenie chuti a farby.

Sú všetky éčka škodlivé?


Ľuďom sa éčka, čiže prídavné látky spájajú s umelými prísadami a zdraviu škodlivými látkami. Nie všetky však majú negatívny vplyv na naše zdravie. Mnohé z nich sú prírodného pôvodu.

Ide o vitamíny či prírodné farbivá. Napríklad žlté farbivo kurkumín (E100). Oranžové farbivo karotén (E160a), vitamín B2 nazývaný aj riboflavín (E101) či lecitín (E476), čo je prírodný emulgátor, ktorý sa nachádza aj vo vaječnom žĺtku.
Čítajte tiež: Probiotiká – prečo ich potrebujeme?

Existujú však aj syntetické éčka, teda umelo vytvorené, medzi ktorými sa nachádza aj skupina tzv. nevhodných. Tieto prídavné latky a ich prípustné množstvá pre rôzne kategórie potravín určuje Európska komisia.

Sú stanovené s veľkou rezervou tak, aby nemali žiadny vplyv na zdravie. Aj napriek tomuto však platí, že je lepšie sa im vyhýbať.

Aj bežné potraviny obsahujú éčka


Chlieb, margaríny, mäsové výrobky, čokoláda či zmrzlina. Aj to sú potraviny, ktoré bežne konzumujeme a obsahujú prídavne látky, často používané pre zachovanie či zlepšenie kvality potravín.

Napríklad chlieb môžete vyrobiť aj bez prídavných látok. Avšak bude suchší či menej vykysnutý. Aj malé množstvo týchto látok pridaných do cesta zabezpečí, že chlieb je objemnejší, má lepšiu štruktúru a dlhšiu trvanlivosť.

Vyrobené z bežne dostupných a overených surovín


Trendy v stravovaní sa neustále menia a vo veľkej miere ich tvoria predovšetkým samotní konzumenti. Aj preto mnohí výrobcovia potravín reagujú na požiadavky spotrebiteľov a na ich základe vylepšujú receptúry výrobkov.

Znižujú obsah soli, transmastných kyselín či cukru. Vďaka tomu sú dnes na trhu dostupné aj také produkty, ktorých receptúry neobsahujú žiadne umelé prísady a farbivá. Dokonca aj také, o ktorých by sme si to ani nepomysleli, napríklad instantné polievky.

Naopak, aj tie obsahujú prírodné suroviny, z ktorých bežne varíme doma. Soľ, múka, škroby, cestoviny, koreniny, zelenina a mäso sa jednoducho vysušia a takto spracované použijú do zdravšej verzie instantnej polievky.

Zaujímavosťou je i farbenie cukríkov prírodnými farbivami

Namiesto tradičných syntetických farbív, ktoré sa spájali so zvýšenou hyperaktivitou detí, sa dnes používajú prírodné suroviny. Napríklad ibištek, čierne ríbezle, sušená kurkuma (žltá), sušená repa (červená), či dokonca sušený špenát a pór (zelená).

Foto: Pexels.com
Viac zaujímavých článkov nájdete na http://www.zdravienadoma.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.