Súkromné domy v Singapure sú teraz najdrahšie v ázijsko-pacifickom regióne. Mesačné nájomné v tomto mestskom štáte v juhovýchodnej Ázii predstavuje takmer 2 600 dolárov a v rebríčku dostupnosti bývania v regióne sa tak Singapur dostal pred Hongkong. S odvolaním sa na index Centra pre bývanie v ázijsko-pacifickom regióne spoločnosti Urban Land Institute (ULI) o tom píše agentúra Bloomberg.

Takzvaná mediánová cena súkromných domov v Singapure vlani predstavovala zhruba 1,2 milióna dolárov, v porovnaní s 1,16 milióna dolárov v Hongkongu. Aj nájmy ďaleko prevyšujú úroveň obvyklú v mestách, ako je Sydney, Melbourne či Hongkong.

Analýza porovnávala údaje z vládnych štatistík zo 45 miest na deviatich trhoch v Ázii a Tichomorí. Merala dosiahnuteľnosť bývania čo do vlastníctva domu aj ceny prenájmov vo vzťahu k mediánovému príjmu domácností.

Ceny domov v Hongkongu sa vlani výrazne znížili. Spoločnosť ULI pritom poukazuje na výrazné zvýšenie úrokových sadzieb pri hypotékach, pretože Hongkong v menovej politike drží krok s americkou centrálnou bankou, ktorá v máji už po desiaty raz zvýšila základnú úrokovú sadzbu. Začiatkom tohto mesiaca hongkongská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na 5,5 percenta.

Rastú tak náklady na pôžičky na bývanie, čo odrádza záujemcov o nákup nehnuteľností. V októbri sa ceny domov v Hongkongu prepadli na päťročné minimum.

Spoločnosť ULI tiež uviedla, že čistý odliv populácie a menej optimistický pohľad" na miestny trh s nehnuteľnosťami znížili mediánovú cenu domov v Hongkongu o 8,7 percenta, a to z 1,27 milióna dolárov v roku 2021 zhruba na 1,16 milióna dolárov vlani.

Súkromné domy v Singapure tak vlani cenovo predstihli domy v Hongkongu, ich mediánová cena sa zvýšila o viac ako osem percent. Singapur vlani zvýšil dane z kúpy nehnuteľností pre obavy, že prudko rastúce ceny by mohli predstihnúť ekonomické fundamenty.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Dyson postaví v Singapure továreň na batérie a podporí vývoj umelej inteligencie