Čakajúce zmluvy, ktoré sa týkajú predaja domov v USA, zostali v apríli na marcovej úrovni. Dôvodom je napätý stav ich zásob. To by mohlo oddialiť zotavovanie trhu s bývaním.

Indexový pokles

Národná asociácia realitných kancelárií (NAR) vo štvrtok uviedla, že index rozjednaných predajov, ktorý je založený na podpísaných kontraktoch, zostal v apríli na úrovni 78,9 bodu, ktorú dosiahol v marci, keď jeho hodnota klesla o 5,2 percenta. Ekonómovia pritom predpovedali nárast indexu o jedno percento.

Rozjednané kontrakty na kúpu rezidenčných nehnuteľností sú barometrom budúceho predaja. Dokončenie predaja tradične trvá štyri až šesť týždňov od podpisu zmluvy.

Podpisy zmlúv pritom v apríli klesli o 11,3 percenta na severovýchode, ale vzrástli o 3,6 percenta na stredozápade, o 4,7 percenta na západe a o 0,1 percenta na juhu.

V medziročnom porovnaní bola aprílová hodnota indexu nižšia o 20,3 percenta.

Neblahá situácia na trhu

Trvalý nedostatok domov na trhu je frustrujúci pre kupujúcich, ktorí hľadajú bývanie. Podľa údajov NAR zostáva inventár existujúcich domov 44 percent pod úrovňou pred pandémiou, čo vedie k zvýšeniu cien v niektorých častiach krajiny.

A hoci sa stavbári snažia zrýchliť výstavbu nových domov, nedostatok niektorých materiálov im spôsobuje aj naďalej problémy. A zároveň prísnejšie úverové podmienky by mohli sťažiť financovanie nových projektov.

Trh s bývaním zasiahlo najrýchlejšie sprísňovanie menovej politiky Federálneho rezervného systému od 80. rokov minulého storočia, ktorý sa tak snaží skrotiť infláciu.

Priemerná sadzba obľúbenej 30-ročnej fixnej hypotéky sa tento rok pohybuje v strede svojho rozpätia 6,09 percenta a 6,73 percenta.

Ďalšie dôležité správy

PK 38 archív Sacramento - Na archívnej snímke z 3. marca 2022 značka
Neprehliadnite

Americký realitný trh zažil menší šok, predaj starších domov v apríli prudko klesol