Je vážna hudba naozaj vážna? Odpoveďou môže byť skladba ŽiviJó

Richard Grimm, vystupujúci pod pseudonymom Boh Vajec, sa okrem svojho experimentálneho projektu a hrania v rôznych iných hudobných zoskupeniach venuje aj komponovaniu vážnej hudby.

05.06.2023 08:00
boh vajec Foto:
Študent kompozície Richard Grimm sa popri klasike venuje aj alternatívnej hudobnej tvorbe a pôsobí vo viacerých kapelách.
debata

Jeho najnovšia skladba pre sláčikové kvarteto s názvom ŽiviJó zaznieva v plnom rozsahu po premiérovom uvedení na festivale Konvergencie 2021, kde zaznela ochutnávka z nedokončeného diela v štádiu rozpracovanosti.

V kompozícii zloženej z dvoch častí ŽiviJó a MrtviJó sa odzrkadľuje kompozičná práca inšpirovaná prevažne Györgym Ligetim, Bélom Bartokom alebo Dmitrim Šostakovičom s spojením vlastných kompozičných techník a jazyka. Mladý skladateľ pracuje s expresívnosťou, rôznorodosťou, minimalismom a krátkymi úsekmi. V ŽiviJó sa prepája moderná skladateľská a inštrumentačná práca s hudbou 20. storočia.

BOH VAJEC Čítajte viac Boh Vajec: Mladá hudba rastie v Senici

Richard Grimm sa popri klasike venuje aj alternatívnej hudobnej tvorbe v sólovom projekte Boh Vajec, v kapele God and Eve a ako bubeník koncertuje so skupinou Raptor Koch.

Skladbu nahrali Hanka Pištová (husle 1), Ivana Ivanić (husle 2), Jakub Chlepko (viola), Aleksei Kardash (violončelo), o mix sa postaral Richard Grimm a o master Jakub Hríbik z Pulp Studio.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Šostakovič #boh vajec god and eve #bela bar