Slovenský stavebný trh prechádza v dôsledku nedávnych i súčasných kríz turbulenciami, ktorých vplyv sa prejavuje aj za hranicami tohto významného odvetvia. TREND položil vybraným firmám otázku: Ako sa v poslednom období zmenil stavebný trh v rámci biznisu, v ktorom pôsobíte, a v čom vidíte aktuálne najväčšie príležitosti či riziká pre tento sektor?  Prinášame ich odpovede.

Martin Chrappa, obchodno-technický riaditeľ Doprastavu

Stavebný trh, tak ako všetky ostatné priemyselné odvetvia, reagoval na dve obrovské krízy, ktoré zasiahli v minulých rokoch celý svet a ovplyvnili ekonomiku jednotlivých štátov. Rozdiel je, samozrejme, v prijatých reguláciach a vytvorení rôznych „vankúšov“, zo strany štátu, ktoré mali za úlohu tlmiť vplyvy týchto kríz. Náš sektor zásadne ovplyvnil neočakávaný a nepredvídateľný rast cien stavebných materiálov charakterizovaný mnohými výkyvmi, prípadne až nedostatkom materiálov, čo spôsobilo zmeny v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch.

Za najdôležitejší ochranný mechanizmus považujem vydanie metodických pokynov ministerstva dopravy, ktoré jasne definujú vzniknutú situáciu a umožňujú zhotoviteľom stavebných prác vo verejných investíciách v gescii rezortu dopravy vyriešiť takmer neriešiteľné problémy na stavbách. Obrovským rizikom pre celý sektor však zostáva nedofinancovanie a nesprocesovanie týchto nárokov, pretože proces odsúhlasenia sa ukazuje ako zbytočne ťažkopádny.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa