Na realitnom trhu cítiť zmeny, makléri hovoria o normalizácii. Rekordné objemy predajov za posledné roky a obrovská dynamika rastu cien predstavovali dlhodobo neudržateľný stav. V priebehu niekoľkých mesiacov sa však trh posunul od predávajúcich ku kupujúcim, čo znamená zmenu aj pre prácu realitných maklérov.

Nemálo z nich premýšľa nad reklamou, hľadajú možnosti, ako prilákať nových zákazníkov, a už sa príliš nezaoberajú svojou osobnou značkou. A práve z nej možno vyťažiť najviac. Ak sa realitný trh prečistí, bude to na prospech veci, prezrádza v rozhovore pre TREND Róberta Mecková, riaditeľka realitnej platformy FinGO recloud a konateľka realitnej kancelárie TOBI real.

Róberta Mecková, riaditeľka realitnej platformy FinGO recloud a konateľka realitnej kancelárie TOBI real
Zdroj: FinGO
Róberta Mecková, riaditeľka realitnej platformy FinGO recloud a konateľka realitnej kancelárie TOBI real
V rozhovore sa tiež dočítate:
  • Akým spôsobom sa čistí realitný trh a čo to znamená pre prácu maklérov
  • Pre ktorých maklérov budú zmeny na trhu znamenať najviac bolestivý proces
  • Akým smerom sa môže potenciálne uberať realitný biznis v ďalších mesiacoch

Prevaha dopytu nad ponukou sa skončila. Na realitnom trhu panuje neistota, ktorá ho vari prečistí. Pre tých realitných maklérov, ktorí ku svojej práci pristupovali a pristupujú poctivo, prinesie nové možnosti a príležitosti, iným zoberie prácu. Súhlasíte?

Z pohľadu majiteľov realitných kancelárií alebo realitných maklérov, ktorí sú určitým spôsobom etablovaní na trhu, prečistenie realitného trhu vnímame pozitívne. Dva roky dozadu mohol byť maklérom ktokoľvek, kto mal v portfóliu nejakú ponuku na predaj či kúpu nehnuteľnosti.

Dopyt klientov po novom bývaní bol taký vysoký, že stačilo na inzertný portál nafotiť povedzme mobilom danú nehnuteľnosť a aj bez kvalitného servisu sa ju maklérovi mohlo podariť predať. Teoreticky nemusel mať žiadne špeciálne zručnosti či vedomosti o realitnom trhu, stierali sa rozdiely medzi laikmi a profesionálmi. Situácia sa v tomto ohľade mení, čo vnímam pozitívne. 

Prebiehajú už teda v súčasnosti nejaké zmeny, pokiaľ ide o čistenie trhu? Ubudne takzvaných jednorazových maklérov, ktorí predajú napríklad dve nehnuteľnosti do roka, alebo na čo sa treba pripraviť?

Realitný maklér, ktorý v minulosti ťažil z toho, že sa na trhu predalo čokoľvek a dokázal profitovať aj z predaja pár nehnuteľností do roka, jednoducho už nebude vedieť fungovať v nových podmienkach. Bude si musieť hľadať iný spôsob svojho fungovania a finančného zabezpečenia svojej rodiny. Nielen makléri, ale aj rôzne odborné asociácie dlhodobo upozorňujú, že v danej profesii sa treba neustále odborne vzdelávať a zlepšovať svoje zručnosti.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa