Nočné pomočovanie - aké sú príčiny?

Michaela Klamová | 5. jún 2023
Nočné pomočovanie - aké sú príčiny?

Netrestajte deti za mokrú posteľ.

Nočné pomočovanie je častým problémom malých detí, no niekedy zvykne pretrvávať až do puberty.

Nie je to však ich vina a vedome tento problém nedokážu ovplyvniť. Vyčítanie či trestanie nemá zmysel a deti iba zbytočne viac traumatizuje, čím sa celý problém prehlbuje a psychické následky poníženia si nesú až do dospelosti. Ak sa už nehoda stane, odstráňte ju bez zbytočných komentárov a nevyrábajte deťom pocit hanby.

Aké sú príčiny nočného pomočovania?

  • Stres

Priveľa krúžkov, zážitkov či povinností je pre dieťa zbytočne zaťažujúcich a môže sa to premietnuť do nepokojnej noci a divokých snov, pri ktorých sa pomočí.

  • Močový mechúr

U mnohých detí nie je ešte dostatočne vyvinutý, a preto zadrží menší objem moču. Chce to len čas, keď dorastie do správnych rozmerov.

  • Nápoje

Pitný režim je dôležitý, no podvečer by sa mal objem tekutín zredukovať. Pozor aj na nápoje a potraviny obsahujúce kofeín ako napríklad čokoláda alebo niektoré druhy sladených nápojov a čajov.

  • Genetika

Nočné pomočovanie ovplyvňuje aj genetika, takže ak starší súrodenec alebo blízky člen rodiny mal podobný problém, je možné, že sa vyskytne aj u mladších súrodencov.

Vaše kroky by mali smerovať k pediatrovi, ktorý urobí základné vyšetrenie moču a podľa príčiny vzniku problému vás ďalej odporučí na urologickú ambulanciu, ORL alebo, ak je problém psychický, na vhodnú terapiu.

Pripravte sa na noc

Večer sa pripravte na prípadné nočné nepríjemnosti tak, aby ste si uľahčili prácu. Náhradné pyžamo a perina, taška na mokré veci a nepremokavá plachta. Ideálne je, natiahnuť na matrac dve nepremokavé plachty, takže v prípade nehody stačí vrchnú stiahnuť a máte ustlané. 

Zdroj: //www.quickanddirtytips.com/health-fitness/medical-conditions/childrens-health/coping-with-your-child-s-bedwetting

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: