han Rôzne

ŠOFÉRI, máte zapnutú navigáciu? Hrozí vám POKUTA! Jedine, že si TOTO vypnete!

Navigácia v aute je pre mnohých vodičov nevyhnutnosť. Veľmi veľa z nich v nej má aplikácie, ktoré upozorňujú na každú drobnosť. A toto je ten problém!

Ilustračný obrázok k článku ŠOFÉRI, máte zapnutú navigáciu? Hrozí vám POKUTA! Jedine, že si TOTO vypnete!
Zdroj: www.pixabay.com

Pokutu si vyslúžia tí vodiči, ktorí majú v navigácii zapnutú funkciu, ktorá dáva upozornenie na radar alebo policajnú hliadku. Ako informuje portál tvnoviny.sk, trest pre vodiča už potvrdil aj nemecký súd.

„Navigácia je v Nemecku v poriadku len vtedy, ak ju vodič používa len na zistenie trasy cesty,“ píše spomenutý portál.

„Po novom nesmiete vo vozidle používať aplikácie alebo navigácie, ktoré vás upozornia na radary alebo úsekové meranie rýchlosti,“ vyjadril sa pre tvnoviny.sk odborník v oblasti dopravy Václav Lipavský.

Prísne kontroly

Nemci sú známi svojou disciplínou, čo potvrdzuje aj ich polícia, keď využívanie takýchto aplikácii podrobne kontroluje. „Nemôžete mať niečo, čo vás pred radarmi varuje. Napríklad ako u nás, keď vás v rádiu upozornia, kde máte hliadku,“ povedal pre web tvnoviny.sk Martin Sokira. Je vodič kamiónu už niekoľko rokov.

Pokutu vo výške 100 eur mal dostať údajne šofér, ktorý sa funkciu snažil vypnúť. Lenže, celý prípad skončil na súde.

„Postup nemeckých orgánov a súdov je podľa mňa dosť nelogický. Zavádza na podozrenie, že úmyslom nie je zabezpečiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, ale úmyslom je sankcionovať vodičov, ktorí na danom úseku rýchlosť prekročia,“ povedal svoj názor pre tvnoviny.sk dopravný analytik Ján Bazovský.

Na Slovensku je v platnosti to, že vo vozidle sú zakázané antiradary a za ich používanie je pokuta vo výške 150 eur. A dokonca vám polícia môže zadržať vodičák.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM