- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Odporúčaný článok: Človek ako boh (peklo na zemi) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

5. júna 2023

Fragmenty a súvislosti

 

ZÁPISNÍK (22/2023)

Vzťah dnešných takzvaných elít ku kultúre je vskutku nekultúrny, antikultúrny. V istom zmysle týchto „liberálnych demokratov“ zahanbujú aj starí komunisti, ktorí – síce v zovretí vlastnej ideológie – predsa pomerne štedro podporovali kultúru a umenie.

::

Je zarážajúce, ako ľahkovážne sa hovorí o vojne, ako viacerí verejne činní ľudia (najmä politici a novinári) vojnu priam privolávajú, ako ľahko sme prešli z područia jednej veľmoci a ideológie do područia druhej.

::

Máme vládu „odborníkov a expertov“. Aj z prostredia mimovládnych organizácií sa podielu na moci – i keď nepriamo či nepriznane – domáhajú skupinky „odborníkov a expertov“. Paradoxne, údajne odborné a expertné riešenia, ktoré tieto skupinky ponúkajú, idú až podozrivo často proti záujmom väčšiny, resp. proti národnoštátnym záujmom Slovenskej republiky.

::

Podľa prieskumu organizácie Globsec Slováci najviac zo všetkých veria konšpiračným teóriám a dezinformáciám... Keď zvážime, ako sa v poslednom čase s týmito pojmami žongluje, je to vlastne potešiteľná informácia.

 

Ján Maršálek


::

Predchádzajúci: ZÁPISNÍK (21/2023).


::

Vážený čitateľ,
ak chcete získať publikácie z našej edície,
ako aj exkluzívne informácie o našom portáli,
prihláste sa na odber e-mailového mesačníka:
PriestorNet – niečo navyše!

1 komentár:

  1. Anonymný5.6.23

    Po novembri sa obmedzil duchovný, duševný a kultúrny život, kultúra aj vzdelanie je len pre tých čo si môžu dovoliť ju kúpiť, napriek komunistickej cenzúre bol o náboženský život väčší záujem ako je dnes, podobné je to v kultúre, napriek možnostiam ledva prežívajú aktivity, ktoré budujú človeka, veľký priestor sa dostáva tzv. kultúre, ktorá človeka ničí a degeneruje. Skúste si kúpiť dnes nejaký kultúrny časopis, pozrieť niečo v televízií, vypočuť v rozhlase, štát to nepodporuje, skôr sa súčasným pánom, ktorí vládnu zdá výhodnejšie vyprázdňovať človeka a redukovať jeho záujmy len na telesné záujmy a v tom sú jednotní, s tými ktorí sú leniví niečo urobiť pre svoj rozvoj. Potláča sa vzdelanie a rast osobností a všetko sa sústredí len na ekonomiku, plné brucho a konzum. Ľudia to prijímajú a podporujú. Máme vôbec nejaké osobnosti, ktoré by zdvihli hlas proti tejto demagógií a degenerácií? Ak aj zdvihnú vlna populizmu ich hlas zatlačí. Vďaka za pripomenutie toho, že Slovensko nekráča k svetlej budúcnosti. Ale ak potlačíme a zničíme duchovné, duševné, neprežijeme ani telesne. Veď sme počuli, že nebudú nové nemocnice, európske peniaze nebudú, pohotovosti sa skrátia. Kto sa bude starať o naše zdravie, ak to sami nedokážeme? Ešte môže prísť aj neúroda... Ľudovít

    OdpovedaťOdstrániť

Pravidlá diskusie v PriestorNete

1. Komentovať jednotlivé príspevky môže každý záujemca, a to pod svojím menom, značkou alebo anonymne.
2. Komentáre nesmú obsahovať vulgarizmy ani urážlivé a nemravné vyjadrenia, nesmie sa v nich propagovať násilie; zakázané sú aj ostatné neetické prejavy, napríklad nepodložené obvinenia. Komentár by mal byť zameraný na predmet príspevku a nie na osobu autora či redaktora.
3. Komentáre nesúladné s predchádzajúcim ustanovením, rovnako tak bezobsažné komentáre, nebudú publikované.
4. Diskusia je moderovaná – znamená to, že zverejnenie komentára nie je okamžité, ale závisí aj od časových možností redaktora. Redaktor má právo odmietnuť, čiže nepublikovať komentár aj bez udania dôvodu.
5. Odoslaním komentára jeho autor vyjadruje súhlas s týmito pravidlami.