Akcie technologických spoločností v tomto roku vzrástli o 32 percent vďaka stávkam, že Federálny rezervný systém prestane zvyšovať sadzby a že tento sektor bude odolnejší voči očakávanej recesii. Optimizmus okolo akcií súvisiacich s umelou inteligenciou dodal technologickým spoločnostiam ďalší impulz, vďaka ktorému trhová kapitalizácia spoločnosti Nvidia dosiahla jeden bilión dolárov, zatiaľ čo spoločnosť Apple sa vrátila k rekordným hodnotám.

Už v januári TREND poukázal, že preteky v zbrojení s umelou inteligenciou vyhrá s veľkým náskokom jediná firma. Akcie Nvidia sa odvtedy posilnili o vyše 150 percent. Otázkou je, ako vysoko môžu rásť. Stávky na napredovanie indexu Nasdaq 100 sú momentálne najvyššie za posledné tri roky, čo zvyšuje riziko výpredaja, uviedli začiatkom týždňa stratégovia banky Citigroup.

Berkshire Hathaway Holds Annual Shareholders Meeting
Neprehliadnite

Buffett: Zarábame na tom, keď ľudia robia hlúpe veci. Bankári by mali byť potrestaní

Rozruch okolo umelej inteligencie núti investorov naliať rekordné množstvo peňazí do akcií technologických spoločností, tvrdí Bank of America. Otázna je ale udržateľnosť nacenenia akcií technologických firiem. Je veľmi reálne, že akákoľvek budúca inovácia, ktorá spôsobí významný nárast firemných tržieb a ziskov, je už nadmieru započítaná v súčasnej cene akcií.

Podľa stratéga banky Michaela Hartnetta bola v máji dominantnou trhovou témou „detská bublina“ v oblasti umelej inteligencie, pričom technologické fondy v týždni do 31. mája pritiahli historicky najvyššiu sumu, a to 8,5 miliardy dolárov, uvádza banka s odvolaním sa na údaje spoločnosti EPFR Global.

„Monopolné technológie“ víťazia vďaka cenovej sile a tlaku na menších dodávateľov, tvrdí M. Hartnett a zdôraznil, že akciový index Nasdaq 100 je v súčasnosti rekordne vysoko v porovnaní s indexom malých spoločností Russell 2000. Dodal, že v tejto chvíli by bolo vhodné predať akcie súvisiace s umelou inteligenciou a kúpiť akcie „Hongkongu“.

M. Hartnett, ktorý správne predpovedal prepad akcií v roku 2022 - uviedol, že vzhľadom na vyhliadky na sprísnenie finančných podmienok zostáva voči akciám medvedí.

Hodnota už nie je hodnota

Tak rýchlo, ako vyrástli portfólia hodnotových investorov v minulom roku, tak rýchlo aj klesajú v roku súčasnom. Vinníkom je šialenstvo okolo umelej inteligencie.

Zástancom filozofie nákupu podhodnotených akcií tento rok škrt cez rozpočet robí enormná výkonnosť technologických stálic. Výsledkom je zrkadlový obraz roku 2022, keď hodnotové akcie zaznamenali najlepší rok v porovnaní s rastom od krachu bubliny dot-com. V tomto roku však subindex Russell 1000, v ktorom sú zastúpené napríklad akcie výrobcov energií a bánk, zaostáva za náprotivkom viazaným na rastové akcie najviac za viac ako dve desaťročia.

Takýto obrat, ktorý sa deje bezprecedentným tempom, spôsobuje bolesť tým, ktorí dúfajú v renesanciu stratégie hodnotového investovania. Lacno vyzerajúce firmy dostávajú na frak uprostred finančných otrasov a neistoty ohľadom budúcnosti ekonomiky práve v čase, keď umelá inteligencia vdychuje nový život akciám počítačových a softvérových spoločností, teda odvetviu, ktoré dominuje rastovému štýlu.

Rekordné rozdiely

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa