Sklerózu multiplex diagnostikujú každý deň šiestim Slovákom. Aké sú jej najčastejšie príznaky?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ľudský mozog
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Takmer šiestim Slovákom denne diagnostikujú sklerózu multiplex.

Na riziká tohto ochorenia upozorňujú odborníci každoročne, aj pri príležitosti Svetového dňa sklerózy multiplex, ktorý tento rok pripadol na 31. mája.

V tlačovej správe to uviedlo Národné centrum zdravotníckych informácií.

Cez 16-tisíc pacientov

Dlhodobo sa počet novodiagnostikovaných pacientov so sklerózou multiplex na Slovensku pohyboval medzi 1 500 až 1 900. V rokoch 2020 a 2021 však bola pokorená dvojtisícová hranica novodiagnostikovaných pacientov s týmto ochorením.

Do evidencie neurológov pribudlo v roku 2020 celkovo 2 018 a v roku 2021 až 2 161 pacientov so sklerózou multiplex. Celkový počet evidovaných osôb v neurologických ambulanciách s touto diagnózou bol ku koncu roka 2021 cez 16-tisíc.

Najčastejšie príznaky

Týmto celoživotným chronickým ochorením podľa údajov Medzinárodnej federácie sklerózy multiplex celosvetovo trpia takmer 3 milióny ľudí.

Ako najčastejšie príznaky sklerózy multiplex odborníci uvádzajú únavu, bolesť, slabosť, problémy s vizuálnym a zmyslovým vnímaním, zmeny nálad, dysfunkciu močového mechúra, ale aj črevnú a sexuálnu dysfunkciu.

Napriek rozsiahlym výskumom sa doteraz nepodarilo zistiť príčinu tohto ochorenia, teda prečo imunitný systém začne považovať svoje vlastné bunky za votrelca.

Za vypuknutím sú viaceré faktory

Vypuknutie choroby býva pripisované súhre viacerých faktorov – od autoimunitných procesov, vírusov, genetickej dispozície, cez vek, rasu a pohlavie, až po podnebie a zemepisnú šírku.

Aj keď sklerózu multiplex zatiaľ nie je možné úplne vyliečiť, pacienti majú dnes k dispozícii oveľa viac možností, ako s touto chorobou bojovať a viesť plnohodnotný život.

V liečbe sa uplatňuje tak farmakologická liečba, ktorej cieľom je spomaliť rozvoj ochorenia a znížiť ataky, ako aj nefarmakologická liečba ako napríklad fyzioterapia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NCZI Národné centrum zdravotníckych informácií