Čo robia Štyri kone Petra Lipu v New Orleans?

Velikán slovenského džezu Peter Lipa si k osemdesiatke splnil sen. Nový album NOLA nahrával priamo v kolíske džezu.

04.06.2023 06:00
Peter Lipa New Orleance Foto:
Peter Lipa nahrával svoj najnovší album v New Orleance, v kolíske džezovej muziky.
debata (1)
Video
Čo robia Štyri kone Petra Lipu v New Orleans? / Zdroj: TV Pravda

K osemdesiatke ste si splnili sen a najhrávali ste s muzikantami v New Orleans. Bude to darček aj pre fanúšikov?

Dúfam, že bude. Urobil som to, čo som považoval za dôležité pre mňa, ale v hudbe som vždy myslel na to, pre koho ju robím, taká je moja životná skúsenosť. Aj album NOLA je pre ľudí, ktorímajú hudbu radi a vyhľadávajú príležitosť, kde sa môžu dostať k dobrej hudbe. je to koncepčné CD a budem rád, keď si vypočujú, čo sa na ňom deje.

Váš americký album sa volá NOLA, že je slangový výraz pre mesto New Orleans, ako ste si porozumeli s americkými džezmanmi?

Našťastie angličtina je trocha ako esperanto a hudobne som ich na to vopred pripravil, poslal som im demo nahrávky aj noty a mal som producenta, ktorý celú tú „session“ zvolal, takže vedeli, čo ich čaká. Len nepoznali toho človeka, ktorý príde a bude spievať. Zrazu sme boli v štúdiu a fungovalo to, začali sme nahrávať jednu pesnička za druhou a nakoniec sa to dobre skončilo.

V New Orleans dostali novú tvár aj známe Štyri kone vrané, nesplašili sa vám pri tejto inej verzii?

Zatiaľ nie, tie slovenské kone to ešte nepočuli, ale zdá sa, že tomu porozumejú…

Peter Lipa: 4 kone v NOLA
Peter Lipa v New Orleans Čítajte viac Peter Lipa ani v osemdesiatke nezabúda na Maturantky. A pritom má stále nové nápady

Táto nahrávka je vraj netradičná, nie je na nej basa ani basová gitara, ale typický nástroj džezových muzikantov v New Orleans, čo to je?

Vymyslel som si, že po zhruba trodsiatich rokoch urobím cover verziu svojej vlastnej nahrávky, že Balada o štyroch koňoch bude mať novú podobu – a podarilo sa. Vytušil som, že taký náboj, že by mohla znieť ako bežne znie hudba v New Orleans. Tá je založená na dychových nástrojoch a na bicích, tam sa hrá pochodový džez, kde nemôžu byť elektrické nástroje. Základnú úlohu plní suzafón, nahrádza basu a udáva tón, ostatné nástroje sa k nemu pridávajú. Do štúdia som zobral muzikantov, ktorí hrajú na takýchto nástrojoch, pomaly sme vytvorili novú verziu pesničky a zmenili jej cítenie. Predtým to bol swing, teraz je to „second line“, štýl, ktorý a v New Orleans hrá bežne.

Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

Spievate tam pesničky v angličtine aj v slovenčine, v slovenčine spievate odkedy vám dovolili nahrávať, čo je polovica vášho života. Je slovenčina tiež „džezový jazyk“?

Chvíľu mi to trvalo, ale nakoniec som sa preorientoval. Veľmi mi pritom pomohol pán Lasica, bola to pre mňa česť spievať je texty. Veru, posledných skoro štyridsať rokov som sa venoval slovenskému spevu a vďaka tomu majú moje pesničky k poslucháčom oveľa bližšie.

Peter Lipa ani v osemdesiatke nezabúda na Maturantky. A pritom stále nové nápady.
Video
Peter Lipa ani v osemdesiatke nezabúda na Maturantky. A pritom stále nové nápady. / Zdroj: TV Pravda
Peter Lipa nahrával nový album v New Orleans

Pozrite si fotografie z nahrávania s americkými hudobníkmi.

Fotogaléria
Peter Lipa sa s partiu originálnych...
Nový album NOLA, ktorý Peter Lipa nahrával v...
+5V New Orleans funguje pochodový jazz a pesničky...
Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa oslávi 80. narodeniny špeciálnym koncertom na festivale Viva Musica!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa