Počasie Zaujímavosti

Najvlhšie miesto na planéte, zelený Grand Canyon a pobrežné útesy Jurského parku

Tento smaragdový ostrov, známy aj ako Záhradný ostrov, je vďaka svojej hustej vegetácii, bielym plážam a tyrkysovému moru najbujnejším

Najvlhšie miesto na planéte, zelený Grand Canyon a pobrežné útesy Jurského parku

Tento smaragdový ostrov, známy aj ako Záhradný ostrov, je vďaka svojej hustej vegetácii, bielym plážam a tyrkysovému moru najbujnejším a najkrajším z Havajských ostrovov.

Havajské ostrovy sú súostrovím 95 koralových a sopečných ostrovov a 118 skál a útesov v Tichom oceáne, na ktorom sa nachádza 50. federálny štát Spojených štátov, Havaj, s hlavným mestom Honolulu na ostrove Oahu. Najznámejšie ostrovy sú Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lānai, Maui, Kahoolawe a Havaj (známy aj ako Veľký ostrov alebo Havajský ostrov).

Štvrtý najväčší ostrov súostrovia Kauai vznikol sopečnou činnosťou pred piatimi miliónmi rokov. V centre tohto ostrova sa nachádza vyhasnutá sopka Mount Waialeale v nadmorskej výške 1 600 metrov.

Objaviteľ kapitán Cook

V malej dedinke Waimea stojí osamelá socha hľadiaca na Tichý oceán – kapitán James Cook, objaviteľ, ktorý podnikol tri veľké vedecké a objaviteľské cesty. Jeho socha na Kauai označuje miesto, kde 18. januára 1778 ako prvý Európan vkročil na pôdu Sandwichových ostrovov, dnes známych ako Havajské ostrovy. Pamätná tabuľa na brehu zálivu Kealakekua na Havajskom ostrove pripomína miesto, kde bol Cook o rok neskôr zabitý v hádke o ukradnutú loď.

Najvlhšie miesto na svete

S priemerným ročným úhrnom zrážok 1 170 milimetrov ide o najvlhšie miesto na svete. Vďaka tomu je Kauai fantasticky zelený, 70 % jeho rozlohy zaberajú plantáže, národné parky a divoká príroda.

Raj pre filmárov

Filmári milujú útesy, preto sa tu natáčalo toľko filmov. Napríklad Jurský park a Jurský svet, Avatar, Piráti z Karibiku, Dobyvatelia stratenej archy, Hook a kultový King Kong z roku 1976.

Ani na vode, ani na súši

Vyhliadkové lety vrtuľníkom vám umožnia vychutnať si malebné vysoké, strmé, zelené útesy a padajúce vodopády, ktoré padajú do hlbokých údolí, ktoré nie sú prístupné po súši ani po vode.

zdroj: www.kauai.com, www.honolulumagazine.com, autor: Petra B., Titulný obrázok: Getty Images

O Autorovi

admin

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *