Knižné tipy vo výbere Pravdy: kultový príbeh aj knihy inšpirované pesničkami

Najnovší román držiteľa Pulitzerovej ceny, detská kniha so silným posolstvom, kultový poetický príbeh chlapca na zaoceánskom parníku, román o ženách z nevestinca aj kniha inšpirované pesničkami Tylor Swift.

03.06.2023 07:00
debata

Richard Powers: Zmätenosť

Richard Powers: Zmätenosť Foto: Premedia
kniha zmatenost Richard Powers Richard Powers: Zmätenosť

Najnovší román držiteľa Pulitzerovej ceny za literatúru si kladie tie najzásadnejšie otázky o živote a zároveň je veľmi intímny. Astrobiológ Theo pátra po živote v celom vesmíre a sám vychováva svojho neobyčajného deväťročného syna Robina, ktorý na mnohých pôsobí ako bytosť z inej planéty. Jedinečný a milý chlapec maľuje obrazy ohrozených zvierat. Zároveň ho chcú vylúčiť zo školy, lebo napadol kamaráta. Dojemný román o prírode, dráždivej vízii iného života a o láske otca a syna.

Alessandro Baricco: Tisícdeväťsto

Alessandro Baricco: Tisícdeväťsto Foto: Slovart
kniha tisicdevatsto Alessandro Baricco: Tisícdeväťsto

Poetický príbeh chlapca – siroty, ktorého našli na palube luxusného zaoceánskeho parníka. Sprevádza ho zvláštny osud: kým žije, nesmie opustiť loď. Stane sa legendárnym klaviristom. Napriek tomu, že nikdy nevystúpil na súš, vie o svete a ľuďoch viac než ktokoľvek iný, lebo všetci pasažieri si v sebe nesú kus pevniny. Spozná Paríž, Londýn či iné mestá, akoby ich naozaj navštívil. Kniha je písaná ako divadelný monológ, ako kniha je niečo medzi inscenáciou a poviedkou, ktorú treba čítať nahlas.

kniha Dlhy lupen z mora Čítajte viac Kniha týždňa: Dlhý lupeň z mora. Nová Isabell Allende a jej príbeh nezvyčajnej lásky, ktorú nezlomili ani dve diktatúry

Elodie Harper: Vlčí brloh

Elodie Harper: Vlčí brloh Foto: Ikar
kniha Vlci brloh Elodie Harper: Vlčí brloh

Prvá časť trilógie o ženách z nevestinca zvaného Vlčí brloh sa odohráva za čias otrokárstva a priblíži neľahké osudy žien. Sledujeme príbeh múdrej, inteligentnej Amary, ktorú matka predala do otroctva, lebo otcova smrť uvrhla celú rodinu do biedy. Ona sa však odmieta zmieriť s osudom. So svojimi sestrami, vlčicami z brlohu, sa navzájom podporujú a delia o radosti, strasti či sny. Všetko má svoju cenu. Koľko musí Amara zaplatiť za svoju slobodu?

kniha o case a vode Čítajte viac Kniha týždňa: Jeho dedo operoval Warhola aj Oppenheimera, on sa stretol s vedcami aj s Dalajlánom. Jeho hlas hovorí O čase a vode

K. L. Waltherová: Leto porušených pravidiel

K. L. Waltherová: Leto porušených pravidiel Foto: Coo Boo
kniha leto prusenych pravidiel K. L. Waltherová: Leto porušených pravidiel

Román inšpirovaný pesničkami Taylor Swift. Sladká romanca do plážovej tašky pre mladých dospelých. Hlavná hrdinka Meredith pred osemnástimi mesiacmi prišla o sestru a uzavrela sa pred svetom. Toto leto je však odhodlaná zmeniť to. Rodinná dovolenka je ideálna príležitosť a toto bude navyše veľká rodinná svadba. Sestra milovala rodinnú hru Asasín a Meredith je odhodlaná vyhrať ju na jej počesť. Počas hry zisťuje, že môže prísť nielen o víťazstvo, ale aj o svoje srdce.

Emily Kapffová: Koruna

Emily Kapffová: Koruna Foto: Tatran
kniha koruna Emily Kapffová: Koruna

Krásne ilustrovaná detská kniha so silným posolstvom. Znázorňuje dnešný prepychový život, aby sme pochopili dôsledky nášho spotrebiteľského plytvania. Ukazuje, ako bude vyzerať náš svet, ak sa nespamätáme. Vďaka pútavému textu a nádherným ilustráciám malý čitateľ získa jasnú predstavu, pred akou dôležitou voľbou stojíme, a o hodnotách, ktoré treba rozvíjať. Je pomôckou, aby sa rodičia s deťmi zamysleli nad krehkosťou Zeme aj nad krokmi k jej záchrane.

kniha spodobovanie Čítajte viac Kniha týždňa: Spodobovanie alebo na koho sa podobáme?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy