Monika Hanigovská Magazín

Nedokážete prekonať STRACH z lietania? Osvojte si tieto TECHNIKY a odleťte s úsmevom

Ako prekonať strach z letu? Netreba k tomu špeciálny prístup, stačí sa držať niekoľkých jednoduchých krokov. Cestovanie bude pre vás hneď príjemnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Nedokážete prekonať STRACH z lietania? Osvojte si tieto TECHNIKY a odleťte s úsmevom
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Túžite spoznávať nové miesta, no bojíte sa lietania? Alebo musíte nevyhnutne odcestovať? Možno aj vy vnútorne zvádzate boj – obávate sa turbulencií, trpíte klaustrofóbiou alebo nedokážete spracovať pocit, že nemáte lietadlo pod kontrolou. Tak či onak, dobrou správou je, že svoj strach a obavy môžete prekonať.

Vyhľadávajte informácie o…

Ešte predtým, ako sa odvážite vstúpiť na palubu, vyhľadajte dostupné informácie o letectve. Preštudujte si proces vzletu, letu a pristátia. Lietadlá patria medzi najbezpečnejšie prepravné prostriedky a vďaka samoštúdiu rozlúsknete mnohé fakty a vyvrátite kopec mýtov.

Dychové cvičenia

Vyskúšajte si vopred viaceré dychové cvičenia. Na internete nájdete množstvo videí, aplikácií a návodov. Skúste si vybrať niekoľko techník a vyskúšajte ich počas stresových situácií. Vyberte si tú najlepšiu, uložte si ju pred cestou do mobilu alebo spracujte do poznámok.

Expozičná terapia

Postavte sa svojmu strachu opakovane, ale v malých dávkach. Skúste sa na let pripraviť expozičnou terapiou. Ako prebieha? „Jedinec sa opakovane vystavuje niečomu, čoho sa bojí. Po určitom čase sa upokojí jeho limbický systém, takže sa nerozbehne tak rýchlo,“ povedala Luana Marques, docentka psychiatrie na Harvardskej lekárskej fakulte. Informuje o tom portál npr.org.

Najprv si pustite videá štartujúcich lietadiel, potom letiacich strojov a v závere si vypočujte zvuk letu v turbulenciách. „V podstate je to o tom, že sa posúvate po rebríčku svojho strachu,“ vysvetlila L. Marques.

Ako ešte môžete prekonať strach z letu? Prečítate si na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM