Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Teplo kurenie radiator spotreba energie
Foto: ilustračné, GettyImages
2. júna 2023 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Niektorým domácnostiam klesnú ceny tepla, ušetriť môžu desiatky eur

Niektoré domácnosti budú mať lacnejšie teplo. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v súvislosti s poklesom trhových cien energií inicioval z vlastného podnetu viacero cenových konaní v teplárenských podnikoch, ktoré nakupujú zemný plyn prevažne za krátkodobé ceny.

Ku koncu mája tohto roku regulátor vydal pre 10 cenových lokalít na Slovensku rozhodnutia o zmene regulovaných cien tepla. Priemerné zníženie maximálnej regulovanej ceny tepla z týchto vydaných cenových rozhodnutí je o 44 %. To znamená priemernú úsporu pre dotknuté slovenské domácnosti približne 75 eur za mesiac.

Priemerné zníženie regulovanej ceny tepla sa týka takmer 40-tisíc domácností a niekoľko desiatok priemyselných a nebytových odberateľov tepla. „Dôsledne reagujeme na vývoj trhových cien energií na trhoch a znižujeme maximálne regulované ceny tepla tam, kde sa to dá. Zároveň platí, že v prípade nákladov na teplo pre rok 2023 už je prevažná časť slovenských domácností účinne ochránená mimoriadnymi opatreniami štátu. Znižovanie regulovaných cien tepla tak zníži finančné požiadavky na štátne energetické kompenzácie a zároveň zmierni dopady energetickej krízy pre tie podnikateľské a nepodnikateľské subjekty v danej lokalite, ktoré nemajú prístup k štátnym kompenzáciám za zvýšené náklady na teplo,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Regulačný úrad podľa Jurisa pokračuje v skúmaní variabilných nákladov na teplo v ďalších cenových konaniach. „O ich výsledku budeme priebežne informovať,“ uzavrel Juris.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.