Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Humenne chemes.jpg
Foto: www.facebook.com
1. júna 2023 Ostatné od Energia.skSITA

Dôvodom zmeny spôsobu nákupu energií v spore VSE a Chemesu mala byť mimoriadna situácia na trhu

Dôvodom zmeny spôsobu nákupu plynu zo strany Východoslovenskej energetiky, a. s. Košice (VSE) z burzovej ceny na priamu cenovú ponuku bola mimoriadna situácia na energetickom trhu. Ako vo svojej reakcii na tvrdenia spoločnosti Chemes, a. s.

Humenné uviedla pre agentúru SITA spoločnosť VSE, pri stanovení cien priamou ponukou mala spoločnosť využiť ustanovenie o práve za istých podmienok odmietnuť objednávku zákazníka na kotáciu podľa burzovej ceny. Chemes je podľa VSE jej jediným zákazníkom, ktorý odmieta uhradiť svoje záväzky za energie. Tie za štyri posledné mesiace minulého roka dosiahli sumu 19 miliónov eur.

Chemes vo svojom stanovisku nezaplatenie záväzku zdôvodnil jednostrannou zmenou spôsobu nákupu plynu zo strany VSE. Z dvoch spôsobov – na základe burzovej ceny, resp. prostredníctvom priamej cenovej ponuky prvý z nich, ktorý je podľa názoru Chemesu transparentnejší a kontrolovateľnejší, vypadol.

Pri nákupe odvodenom od burzových cien sú pritom podľa Chemesu údaje verejne dostupné a overiteľné. VSE vo svojej reakcii zmenu vysvetľuje mimoriadnou situáciou na energetickom trhu, ktorá viedla aj k zmene trhových podmienok a dotkla sa všetkých jeho účastníkov.

VSE v danom čase nakupovala od svojich dodávateľov, nie priamo na burze. Keďže bola energetická kríza, ponuky týchto dodávateľov boli vyššie ako burzové ceny. VSE o tejto skutočnosti informovala svojich zákazníkov. Všetci informovaní odberatelia VSE platili v roku 2022 za energie dohodnuté ceny. Chemes je však jediným zákazníkom, ktorý odmieta uhradiť svoje záväzky,“ zdôraznila spoločnosť.

Burzová cena plynu

VSE pritom mala využiť ustanovenie o práve odmietnuť objednávku zákazníka na kotáciu podľa burzovej ceny „v prípade podstatnej zmeny ceny plynu na komoditných trhoch“. Namiesto toho ponúkla svojim odberateľom možnosť kontraktácie cez priamu cenovú ponuku.

Chemes tento postup akceptoval, tak došlo k uzatvoreniu približne 50 individuálnych obchodov. K uzavretiu individuálnej zmluvy došlo vždy, až keď Chemes cenovú ponuku VSE prijal. Chemes nebol povinný odsúhlasiť cenovú ponuku od VSE. Mohol rámcovú zmluvu ukončiť a nájsť si iného dodávateľa, ak mal pocit, že by dostal lepšie ceny. Neurobil tak a naopak, dožadoval sa od VSE uzatvorenia zmluvy aj na rok 2023,“ dodal dodávateľ energií.

Chemes, medzi ktorého zákazníkov patrí aj Humenská energetická spoločnosť, s. r. o. dodávajúca teplo občanom mesta Humenné, vo svojom stanovisku uviedol, že pri individuálnych obchodoch má k dispozícii časové okno v trvaní 15 minút od obdržania ponuky VSE, počas ktorého sa musí rozhodnúť, či cenovú ponuku akceptuje, čo však znemožňuje preveriť spôsob výpočtu a určenia ceny ponúkanej VSE.

Humenská spoločnosť navyše tvrdí, že od jesene 2021 sa neúspešne snažila dostať vysvetlenie o tvorbe ceny nakupovaného plynu. VSE však oponuje, že Chemes zavádza, keď niekoľkokrát zástupcom spoločnosti vysvetlila, čo je základom ceny a ako sa vytvára.

Situácia na trhu s energiami sa dotkla všetkých jej účastníkov. Najviac tých, ktorí podobne ako Chemes špekulovali na pokles trhových cien. Nikto iný okrem Chemesu si však nedovolil jednostranne požadovať, aby mu bola dodatočne znížená už raz dohodnutá cena za dodané energie. O cene sa rokuje vždy pred uzatvorením zmluvy a tak to bolo aj v prípade Chemesu,“ zdôraznila VSE.

Nezaplatený záväzok

Humenská spoločnosť zároveň zdôvodnila nezaplatenie 19-miliónového záväzku uplatňovaním protinároku voči VSE v rozpätí od 10,2 do 17 miliónov eur, ktorý predstavuje rozdiel medzi sumou, ktorú za zemný plyn musel platiť na základe zmeny spôsobu výpočtu ceny plynu.

V roku 2021 nemal Chemes podpísanú zmluvu s VSE, preto VSE nemohla nakúpiť energie pre tohto zákazníka. Zároveň platí, že spoločnosť Chemes mohla už v roku 2021 s predstihom nakúpiť energie na rok 2022, či už od VSE alebo iného dodávateľa. Avšak spoločnosť Chemes čakala s nákupom plynu na rok 2022 do poslednej chvíle dúfajúc, že ceny plynu na trhoch v roku 2022 klesnú,“ vysvetlila VSE.

V spore medzi VSE a Chemesom prebiehajú v súčasnosti štyri súdne konania o neodkladných opatreniach. Tri na súdoch v Humennom a jedno v Košiciach. Dva návrhy, ktoré podala VSE, boli právoplatne zamietnuté. V dvoch prípadoch, kedy návrh podal Chemes, ešte konanie nebolo právoplatne ukončené. Chemes od roku 2023 uzavrel zmluvu o dodávke energií s novým dodávateľom, ktorým sa stala spoločnosť SPP.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.