Milióny majiteľov domov v Európe zrejme budú čoskoro masívne vymieňať okná, inštalovať solárne panely na strechy a lepšie izolovať fasády budov. To bude pre nich znamenať nemalé finančné náklady.

Za všetkým stoja zámery Bruselu, ten totiž chce dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu. Do roku 2030 sa majú znížiť emisie skleníkových plynov najmenej o 55 percent v porovnaní s úrovňou z roku 1990. Tomuto cieľu podriadila EÚ aj ďalšie čiastkové zámery.

Budovy sú v Únii podľa správy Európskej komisie (EK) zodpovedné za 40 percent spotreby energie a za 36 percent emisií skleníkových plynov. Ak sa pristúpi k ich povinnej obnove s cieľom zvýšiť ich energetickú efektívnosť, bude to predstavovať kľúčový faktor pri dosahovaní európskych klimatických cieľov. Otázkou zostáva, z koho vrecka sa budú tieto výdavky na obnovu či renováciu reálne platiť a ako sa s týmito nákladmi vlády jednotlivých štátov vysporiadajú, aj za pomoci európskych orgánov, ktoré na to majú dostatočne efektívne nástroje.

Harmonizácia energetickej certifikácie

Ešte v marci tohto roka v Európskom parlamente rezonoval návrh štvrtej revízie Smernice o energetickej hospodárnosti budov (EPBD), ktorý je súčasťou balíčka legislatívnych návrhov EK „Fit for 55“. Europoslanci napokon podporili plány dosiahnuť klimaticky neutrálne stavebníctvo do roku 2050.  

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa