Toto sú najsilnejšie antioxidanty, nájdete ich aj v bežných potravinách

Zdieľať
antioxidanty
Ilustračný obrázok gettyimages.com

Dnešná doba nás vystavuje čoraz väčšiemu stresu a nezdravým návykom. To spôsobuje hromadenie voľných radikálov v tele a ich negatívne účinky na organizmus. Najlepším riešením, ako bojovať s voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú mnohé závažné ochorenia, sú antioxidanty. Väčšinu z nich nájdete v úplne bežných potravinách. Vďaka nim budete zdravší, budete mať mať krajšiu pleť a vlasy a budete cítiť príval pozitívnej energie.

VITAMÍN C

Je jedným z najznámejších antioxidantov, ktorý pomáha chrániť organizmus pred mnohými civilizačnými ochoreniami. Okrem toho, že pomáha neutralizovať voľné radikály, posilňuje imunitný systém a podporuje tvorbu kolagénu. Vo veľkom množstve sa nachádza v ovocí a zelenine, ako sú citrusové plody, ale aj paprika, brokolica alebo listová zelenina.

Citrusové plody, vitamín C
Ilustračný obrázok gettyimages.com

VITAMÍN E

Je ďalším silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tento vitamín sa nachádza v potravinách ako sú orechy, semená, avokádo, špenát, či olivový olej. Jeho hlavnou úlohou je ochrana bunkových membrán pred oxidačným stresom. Vitamín E tiež podporuje zdravie pokožky, zabraňuje jej starnutiu a prispieva ku zdravému srdcu.

Orechy, vitamín E
Ilustračný obrázok gettyimages.com

BETA-KAROTÉN

Je prírodný pigment, ktorý sa nachádza najmä v ovocí a zelenine s oranžovou, červenou a žltou farbou, ako sú mrkva, sladké zemiaky, ale aj brokolica, špenát a paprika. Tento antioxidant je prekurzor vitamínu A a má silné antioxidačné vlastnosti. Pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi, posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie očí a pokožky.

zelenina, beta-karotén
Ilustračný obrázok gettyimages.com

FLAVONOIDY

Sú skupina prírodných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách, ako sú bobule, čaj, červené víno, citrusové plody, brokolica, či cibuľa. Tieto antioxidanty majú silné protizápalové a antioxidačné účinky. Pomáhajú ochraňovať organizmus pred chronickými ochoreniami srdca, ale aj rakovinou a neurodegeneratívymi ochorenimi.

NAJSILNEJŠIE PRÍRODNÉ ANTIOXIDANTY:

Kurkuma je korenina, ktorá sa tradične používa v ázijskej kuchyni a je známa svojimi antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Jej hlavnou účinnou zložkou je kurkumín, ktorý dáva kurkume charakteristickú žltú farbu. Kurkuma pomáha bojovať proti voľným radikálom, podporuje zdravie kĺbov, pečene a zlepšuje trávenie.

kurkuma, antioxidant
Ilustračný obrázok gettyimages.com

Zelený čaj je bohatý na polyfenoly, ktoré sú silnými antioxidantmi. Tieto zlúčeniny pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením a majú protizápalové účinky. Zelený čaj tiež obsahuje katechíny, ktoré prispievajú k zdraviu srdca, podporujú spaľovanie tukov a zlepšujú metabolizmus.

zelený čaj, antioxidant
Ilustračný obrázok gettyimages.com

Cesnak okrem antibiotických schopností má alicín v cesnaku aj antibakteriálne, antimykotické a antivírusové účinky. Cesnak podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji s vírusovou, ale aj bakteriálnou infekciou.

cesnak, antioxidant
Ilustračný obrázok gettyimages.com

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom