Z hype okolo AI sa môže vykľuť ďalšia bublina

01.06.2023  /  Saxo Bank

Globálne akcie za posledný týždeň mierne klesli, a to vrátane luxusného tovaru, NextGen medicíny či odvetvia skladovania energií. Výnimkou boli polovodiče, ktoré sa naopak zhodnotil o 6,7%. Dôvodom je vzrušenie a hype okolo umelej inteligencie (AI), ktoré posunuli akcie polovodičových firiem na najvyššie forwardové úrovne od januára 2010.

Šialenstvo okolo AI posunulo polovodičový priemysel k najvyššiemu oceneniu, aké bolo doteraz vypočítané na báze 12-mesačného ukazovateľa EV/EBITDA. Pri 18,7-násobku je teraz polovodičový priemysel ohodnotený na úrovni o 72 % vyššej ako je celosvetový akciový trh. To môže viesť ku sklamaniu investorov v budúcnosti,“ varuje Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Výkonnosť tematických košov Saxo Bank | Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Nvidia sa pred uvedením na trh priblížila k trhovej hodnote 1 bilión dolárov

Nvidia, popredný výrobca procesorov, ktoré sa využívajú aj vo vývoji a výskume AI, je lídrom v súčasnej fáze nadšenia okolo umelej inteligencie. Jej trhová hodnota tak po prvýkrát v histórii presiahla ešte pred uvedením na trh 1 bilión dolárov. „Ocenenie spoločnosti Nvidia dosiahlo úroveň, ktorú je ťažké akceptovať v prípade, že trajektória jej rastu nedosiahne v najbližších rokoch také úrovne, ktoré sme tu ešte nemali,“ hovorí odborník Saxo Bank. Dodáva, že síce vždy existuje priestor pre jedinečnú trajektóriu a Nvidia by mohla byť práve týmto priekopníkom, ale pravdepodobnosť, že tomu tak bude, je na základe skúseností veľmi nízka. Pri 22-násobnom 12-mesačnom forwardovom výnose sú očakávania pre Nvidiu podľa Garnryho neuveriteľne vysoké .

„V mnohých ohľadoch sa súčasná situácia okolo AI podobá na dot-com, kryptomenovú či blockchain bublinu. Na sociálnych sieťach existuje skupina influencerov, ktorí v obrovskej miere propagujú senzácie súvisiace s AI, aby využili „ďalšiu novinku“ a krivia tak očakávania ľudí do budúcnosti a vytvárajú bubliny na verejných akciových trhoch,“ dodáva expert Saxo Bank.

Vývoj cien akcií Nvidia |Zdroj: Bloomberg

Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank