Idete kupovať nové tienenie? Tieto štyri typy roliet môžu byť to pravé pre vás

Idete kupovať nové tienenie? Tieto štyri typy roliet môžu byť to pravé pre vás

Čo sa tieniacej techniky na okná týka, v súčasnosti je výber naozaj bohatý na rôznorodé riešenia. Dokonca aj keby zoberieme výlučne kategóriu roliet, ponúkajú sa nám viaceré zaujímavé možnosti, z ktorých si vyberie určite každý.

 

Látkové rolety a rolety deň/noc

 

Základ tvoria obľúbené látkové rolety. Pozná ich určite každý, takže nemusíme zdĺhavo opisovať ich fungovanie. Ponuka látok je naozaj rozmanitá, vďaka čomu sú látkové rolety tak vyhľadávané aj v súčasnosti. Okrem toho, že si môžete vybrať z mnohých farieb a vzorov, môžete si látku vyberať aj na základe úrovne tienenia. Látkové rolety sa vám tak prispôsobia dizajnom aj funkčnosťou.

 

Pravdepodobne druhými najobľúbenejšími roletami sú rolety deň/noc. Kombinujú pruhy sieťoviny a nepriesvitnej látky, ktoré sa (ako látka pri klasických roletách) navíjajú na hriadeľ. Priechod svetla do interiéru sa dá plynulo regulovať ich vzájomným prekrývaním.

 

Exteriérové rolety a screenové rolety

 

Uviedli sme dva obľúbené interiérové druhy roliet (samozrejme, je ich viac), ale rolety môžete mať aj v exteriéri. Klasické vonkajšie rolety fungujú podobne ako interiérové, ale prinášajú výhody naviac. Keďže slnečné lúče odrážajú ešte pred prienikom do interiéru, majú aj tepelno-izolačnú funkciu. Taktiež čiastočne izolujú hluk zvonka a majú aj bezpečnostnú funkciu, keďže zatiahnuté vytvárajú na okne „bariéru“, ktorá sťažuje nedovolené vniknutie do nehnuteľnosti práve cez okná.

 

Novším druhom exteriérového tienenia sú moderné screenové rolety. Áno, vo výkladoch, či na administratívnych budovách sa používali už dávnejšie, ale až relatívne nedávno si začali nachádzať cestu do domácností. Keďže ich látka je redšie tkaná, resp. perforovaná (preto sa nazývajú screenové), dokážu tlmiť svetlo a zároveň zachovávať určité presvetlenie interiéru. Vynikajú aj v odolnosti voči vetru.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: Iuliia Pilipeichenko / Shutterstock.com

0Shares
Zaujímavosti