Máte problém otehotnieť?

0
tehotenstvo - máte problém otehotnieť?

V zdravom tele, zdravý duch. Toto heslo sa spája najmä s telom ženy v čase, keď sa snaží otehotnieť alebo o tomto významnom kroku uvažuje. V prípade, že to nejde podľa plánu, je na mieste sa zamyslieť nad možnými zdravotnými komplikáciami, ktoré môžu byť príčinou.

To, aký vplyv na tehotenstvo môže mať problém so štítnou žľazou, nám priblížil MUDr. Peter Vaňuga, PhD., primár Endokrinologického centra.

www.andawell.sk

Tehotenstvo – príznaky nedostatočnosti štítnej žľazy


Mnoho zdravotných problémov v nás drieme a v plnej sile sa prejavia často v tom najnevhodnejšom období. Ste nadmerne unavená? Nevládna? Máte sklon k priberaniu či zimomriavky? Vypadávajú vám vlasy a lámu sa nechty? Príčinou môže byť nedostatočná činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza).
Čítajte tiež: Nežiaduce kožné prejavy v tehotenstve

Zaujímavosťou je, že ochorenie štítnej žľazy býva 10-krát častejšie u žien ako u mužov. Tento fakt pridáva na relevancii správneho fungovania štítnej žľazy, ak sa snažíte otehotnieť.

„Tvorba protilátok proti štítnej žľaze bola zaznamenaná u 4 percent mladých žien. V staršej populácii sa vyskytuje dokonca v 15 – 20 percentách,“ upresňuje endokrinológ.
Čítajte tiež: Čo nám hovoria naše chute?

Akú úlohu zohrávajú hormóny štítnej žľazy v ľudskom tele? Spaľujú živiny a vytvárajú energiu.

Problém so štítnou žľazou a jej vplyv na tehotenstvo


Najčastejšou príčinou vzniku poruchy štítnej žľazy býva porucha imunity v zmysle tvorby tzv. autoprotilátok proti štítnej žľaze. Organizmus si myslí (obdobne ako napríklad pri infekcii spôsobenej baktériami či vírusmi), že štítna žľaza je jej nepriateľom. Preto tieto protilátky majú za úlohu ničiť štítnu žľazu.

Neriešenie tohto problému spôsobuje zhoršenie kvality života a ovplyvňuje aj funkčnosť iných orgánov. Napríklad zvýšenie tukov, resp. cholesterolu, spomaľuje sa srdečný rytmus, môže sa zvyšovať krvný tlak.

U žien býva často predlžovanie až výpadok menštruačného cyklu. U tehotných býva zvýšený sklon k vzniku tehotenskej cukrovky. Zapríčiňuje to aj celkový problém s otehotnením, pretože to súvisí s ovplyvňovaním ovulácie,“ hovorí MUDr. Peter Vaňuga, PhD.

Aj pri zachovanom pravidelnom menštruačnom cykle nemusí dochádzať k ovulácii, teda vypusteniu vajíčka z vaječníka v správny čas alebo vôbec.

Tehotenstvo – hormóny štítnej žľazy majú dôležitú úlohu aj pre vývoj plodu

Hormóny štítnej žľazy zohrávajú dôležitú úlohu aj pre vývoj plodu. Najmä v prvej tretine tehotenstva, kedy je budúci potomok úplne závislý na prísune živín a energie od matky. Nepoznaná hypotyreóza môže spôsobiť zhoršenie vývoja plodu až potrat.

Skríningové vyšetrenie zamerané na nedostatočnú činnosť štítnej žľazy je zahrnuté nielen u tehotných, ale aj u žien s problémom otehotnieť.“
Foto: http://www.pexels.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.