Kritizovaný Marozs ako šéf SPF končí, známy už je aj jeho nástupca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pozemky, Generálny riaditeľ SPF Ján Marosz
Bývalý generálny riaditeľ SPF Ján Marosz. Foto: archívne, SITA/Diana Černáková.
  • aktualizované 31. mája 2023, 15:19

Vládny kabinet v stredu odvolal Jána Marosza z funkcie generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu. Po jeho odvolaní volali viacerí politici a zniesla sa na neho vlna kritiky, upozorňovali na chaos a deštrukciu inštitúcie.

Dočasný manažér so skúsenosťami

Za nového šéfa fondu vláda vymenovala Henricha Haščáka. Do funkcie prichádza z ministerstva pôdohospodárstva, kde pôsobil ako štátny tajomník. Predtým pôsobil v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba.

„Oceňujeme, že úradnícky kabinet nevyužil výsledky výberového konania, ktoré narýchlo zorganizoval minister Samuel Vlčan. De facto tak vypočul naše volanie,“ konštatuje Transparency International Slovensko na sociálnej sieti.

Vo výberovej komisii boli v apríli aj ľudia z Transparency, pričom nehlasovali za víťaza Petra Marušáka.

„Navyše sme zaujali pomerne netradičný postoj, keď sme vládu vyzvali, aby víťaza nemenovala do funkcie. Dôvodom bol najmä fakt, že Marušák je blízko spätý s doterajším riaditeľom, čo nedávalo predpoklad na stabilizáciu napätej situácie na fonde, riadenie ktorého Marosz nezvládol,“ konštatuje mimovládka.

Transparency International Slovensko rozumie, že Ódorova vláda nemala časový priestor na uskutočnenie nového výberového konania na riaditeľa Slovenského pozemkového fondu. To by malo byť podľa mimovládky úlohou novej vlády, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb.

„Haščák je teda z nášho pohľadu dočasným manažérom s potrebnými skúsenosťami s riadením veľkej organizácie, ktorého úlohou je stabilizovať situáciu na fonde. Zároveň však očakávame, že nadviaže na protikorupčnú stratégiu svojho predchodcu v inštitúcii, ktorá má s týmto nežiadúcim spoločenským fenoménom dlhodobý problém,“ dodala mimovládka.

Odvolanie námestníčky

Zároveň vláda odvolala Adrianu Muráňovú z funkcie námestníčky generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu. Miesto nej nastúpi Marián Bulla.

Pred časom bol výkonným riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Riadil sekciu kontroly a sekciu štátnej pomoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Henrich HaščákJán MaroszMarián BullaPeter Marušák
Firmy a inštitúcie PPA Pôdohospodárska platobná agentúraSPF Slovenský pozemkový fondTIS Transparency International SlovenskoVVB Vodohospodárska výstavba