MojAndroid

Spoločnosť Google sa rozhodla ukončiť softvérovú podporu pre Chromecast prvej generácie. Detailnejšie informácie o tomto rozhodnutí spoločnosti prináša portál 9to5Google. Dôležité je však vedieť, že už nedostane žiadne aktualizácie.

Čo to Chromecast je?

Ide o šikovné zariadenie, ktoré akýkoľvek televízor s HDMI portom premení na smart mašinu. Stačí ho zapojiť, pripojiť na Wi-Fi a následne budete môcť spúšťať rôzne aplikácie či zdieľať obrazovku vášho smartfónu.

Chromecast Gen 1 | Zdroj: 9to5Google.com
Chromecast Gen 1 | Zdroj: 9to5Google.com

Ak vlastníte starší Chromecast, bezpečnostných ani softvérových aktualizácií sa už nedočkáte. Práve z tohto dôvodu sa môže stať, že zariadenie nebude vykonávať svoju funkciu tak, ako doteraz. Podpora Chromecastu sa po desiatich rokoch skončila a tým pádom už jeho systém nedostane žiadne nové aktualizácie.

Posledná verzia firmvéru pre Chromecast bola sprístupnená v novembri 2022. Jej úlohou bolo odstrániť menšie nedostatky a vylepšiť niektoré funkcie. Práve táto aktualizácia bola prvou po skoro troch rokoch neaktualizovania.

Vývoj Chromecastu

Poďme si pripomenúť, ako vývoj spomínaného Chromecastu z roku 2013 vyzeral. Na prvý pohľad sa jeho dizajn mohol podobať na kľúč s HDMI portom na jednej strane a micro-USB adaptérom na druhej. Jeho 512 MB RAM a 2 GB úložisko boli primerané jeho nízkej cene.

Google Chromecast
Chromecast s Google TV | Zdroj: Google

O dva roky neskôr prišla spoločnosť Google na trh s jeho druhou generáciou, ktorá už mala tvar puku. Rok na to bolo vytvorené zariadenie s názvom Chromecast Audio a tiež aj model “Ultra“.  Tretia generácia prišla na trh v roku 2018 a najnovšia štvrtá generácia je už spojením Chromecastu a Google TV.

Náš tip
Bratislava čelí rozsiahlemu hackerskému útoku, nefunguje ani parkovací systém PAAS
31.5.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+