Blog 31. máj 2023

Premárnená šanca alebo trápny egoizmus

Martin Fronc  Inštitút kresťanskej sociálnej politiky
Martin Fronc Inštitút kresťanskej sociálnej politiky
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Fronc Inštitút kresťanskej sociálnej politiky

 

Pomerne zriedka sa vyskytne situácia, že po voľbách vznikne vláda, ktorá má v parlamente ústavnú väčšinu. Pravicovým stranám sa to na Slovensku ešte nikdy nepodarilo. Preto vládne zoskupenie po voľbách v roku 2020 dostalo mimoriadnu šancu posunúť Slovensko vpred. Šancu však trestuhodne premrhalo. Je zbytočné smútiť nad rozliatym mliekom, skôr sa treba poučiť. Aj keď od týchto vládnych politikov niečo také očakávať je priam trúfalosť.

S novou vládou prichádzajú aj noví ľudia, ktorí nemajú politické skúsenosti. V prípade tejto vlády ich však bolo priveľa. Stalo sa tak preto, lebo kľúčové politické subjekty neboli štandardné politické strany, ale politické firmy ich „vlastníkov“. Nemali štruktúry a členské zázemie. Matovič dokonca svoj poslanecký zbor pozbieral „na ulici.“ A podobne “z ulice” sa často obsadzovali pozície na úrovni krajov a okresov.

Iste - aj ľudia bez skúseností sa môžu naučiť spravovať veci verejné. No musia chcieť a byť k tomu vedení. To sa ale ťažko mohlo stať, keď ich „viedli“ politici zahľadení do vlastného ega.

Táto vláda zlyhala preto, že rozhodujúce boli politický amaterizmus a osobné egá. Iste - vládni politici, to nie je spolok altruistických „kamošov“. Každý minister je zodpovedný za zverený rezort a jeho ľudí a už z povahy tejto pozície musí zápasiť o potreby a záujmy rezortu. Spory a hádky vznikajú teda prirodzene ako vo vláde, tak aj v koalícii. Ale so špinavou bielizňou sa nechodí na bubon. Za rozvrat vládnej koalície nemožno viniť média. Iste, novinári sa snažia vytiahnuť každý spor a potom ho s radosťou aj okorenia, aby čitateľov upútali – je to ich práca. Ale len politickí hlupáci im nosia na tanieri sporné informácie, či pľuvance na politického partnera. Takíto politici sami rozbíjajú vlastnú vládu!

Matovič so Sulíkom bol prípad, ktorý v slovenskej politike nemá obdobu. Ich správanie najlepšie vystihuje slovenská rozprávka o dvoch baranoch, čo sa stretli na moste. Každý z nich chcel, aby ho ten druhý pustil. Strkali sa a trkali rohmi dovtedy, kým sa most nezrútil a ony padli do potoka, kde sa utopili.

OĽANO ale aj ďalší ich partneri uspeli vo voľbách s ušľachtilou ideou boja proti korupcii. Táto myšlienka u voličov uspela aj preto, že korupcie počas vlády R. Fica bolo priveľa. Kradlo sa tak, že ani straky by sa nehanbili. No postaviť vládny program na „svätej vojne“ s korupciou, s cieľom ju úplne zlikvidovať, je omyl. Korupcia je hydra, odseknete jej hlavu a ďalšie 3 jej narastú. Treba s ňou neustále bojovať. Svätá vojna a likvidácia korupcie je ako správanie sa gazdu, ktorý vyhlási svätú vojnu burine a rozhodne sa ju zlikvidovať. Kým príde na koniec svojho pozemku, na jeho začiatku už burina znovu vyraší. Múdry gazda likviduje burinu a súčasne pestuje ušľachtilé rastliny. Tie, keď podrastú a zosilnejú, samy bránia bujneniu buriny. Je vari lepšie svedectvo, že správny postup je konanie podobné konaniu múdreho gazdu, keď sa objavujú informácie o korupčnom správaní ministrov protikorupčnej vlády? Aké to boli „ušľachtilé rastliny“, ktoré vypestovala táto vláda? Česť výnimkám ako bol minister práce a sociálnych vecí.

Teraz pred nastávajúcimi voľbami počúvajú ľudia, ako sa treba spájať, aby pravica bola znovu vo vláde. Nuž takú babrácku vládu nechce ani ten najpresvedčenejší pravičiar. Najmä keď vníma, že spájanie sa znamená v prvom rade udržanie si stoličky. Bývalí vládni politici strašia verejnosť Ficom. Preferencie tomu stále viac napovedajú. Treba uznať, že politický marketing Fico zvláda bravúrne. Na Slovensku je určite úspešný politik. /Úspešný politik nie je to isté, čo dobrý a užitočný politik. Pre spoločnosť sú užitoční politici oveľa potrebnejší./ Ale jeho preferencie sú z nemalej časti zásluhou vládnej politickej reprezentácie.

Možno si niekto povie, veď to, o čom tu bola reč, dobré poznáme. Tak načo je dobré o tom písať a pripomínať to. Dokonca to pripomínanie škodí pravici. Nuž treba to pripomínať pre tých, ktorí chcú vstúpiť do správy veci verejných, aby si uvedomili, ako sa politika nemá robiť, treba to pripomínať preto, aby sa takýchto zlyhaní vyvarovali.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0