MojAndroid

Na infraštruktúru bratislavského magistrátu v posledných hodinách útočí nemenovaná hackerská skupina. Hlavné mesto od rána čelí rozsiahlym výpadkom dostupnosti online služieb, vrátane parkovacieho systému PAAS. O situácii informoval primátor hlavného mesta, Matúš Vallo na sociálnej sieti Facebook.

Z tohto dôvodu nebude hlavné mesto kontrolovať parkovací systém PAAS, čiže motoristi môžu v týchto zónach parkovať zdarma. V pôvodnom vyjadrení mesta sa spomínalo, že táto situácia bude platiť do 16:00, avšak kontrolovanie nebude prebiehať počas celého dnešného dňa. Dôvom je nefunkčný systém úhrady parkovného v regulovaných zónach.

K útoku sa už stihla prihlásiť nemenovaná hackerská skupina, no v súčasnosti nie je možné potvrdiť, či za ním naozaj stojí. Vallo ale potvrdil, že ide o masívny DDoS útok. Preniknutie do IT infraštruktúry evidované nebolo, takže citlivé dáta zostávajú aj naďalej v bezpečí.

Možným motívom by mohla byť práve prebiehajúca konferencia Globsec, do kedy bude útok pretrvávať, sa zatiaľ nevie.

“Robíme však všetko pre to, aby bola prevádzka služieb obnovená v čo najkratšom čase. Zároveň komunikujeme a koordinujeme kroky s Národným bezpečnostným úradom, vládnou kyberbezpečnostnou jednotkou CSIRT a poskytovateľom internetových služieb.”

Matúš Vallo, primátor Bratislavy

Náš tip
Pozor na Android TV boxy, môžu obsahovať vírusy
31.5.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+