Pozor na podvodné hovory. Útočník sa vydáva za slovenskú vládu

Spoločnosť ESET varuje pred telefonickou kampaňou zameranou na slovenských používateľov. Útočníci využívajú legitímne vyzerajúce slovenské telefónne čísla a hrozia zablokovaním hobankové účtu z dôvodu podozrivej aktivity.

Podvodné telefonáty nie sú ničím novým. V rôznych obmenách sú tu stále a cieľom útočníkov je vylákať od volaných citlivé údaje a pripraviť ich tak o financie. Len nedávno sa ľudí snažili oklamať falošní zamestnanci podpory Microsoftu a skúšali to aj "agenti Europolu", ktorí chceli pomôcť v prípade, do ktorého bol volaný údajne zapletený. 

Momentálne vám môže volať legitímne vyzerajúce telefónne číslo, ktorého automaticky generovaný hlas v angličtine sa vydáva za zamestnancov úradov slovenskej vlády. Kvôli podozrivej aktivite na vašom bankovom účte ho plánujú zablokovať. Ak naletíte a podľa pokynu stlačíte jednotku, spojíte sa s operátorom-podvodníkom a po odovzdaní prístupových údajov k účtu môžete prísť o peniaze. 

Útočníci v aktuálne prebiehajúcej kampani pravdepodobne využívajú tzv. spoofing. Ide o nástroj na falšovanie identity volajúceho. Obrana je jednoduchá. Hovor ukončiť a zložiť. Vaše telefónne číslo len v danej chvíli uhádol automat. Nejde teda o žiadny hack ani únik databázy, takže žiadne ďalšie riziko nehrozí. 

ESET radí, že ak ste sa s útočníkmi spojili a nechali si od nich čokoľvek do zariadenia nainštalovať, v prvom rade tento softvér odinštalujte. Následne si preskenujte zariadenie spoľahlivým antivírusom, pre prípad, že do vášho zariadenia útočníci nasadili ďalší backdoor (zadné vrátka) alebo iný škodlivý kód. 

V prípade, že ste naleteli a uvedomili si podvod až po ukončení hovoru, ešte stále nie je nič stratené. Okamžite zavolajte do banky a nechajte si zablokovať služby. Takisto nepotvrdzujte žiadne prichádzajúce žiadosti o prevody ani overovanie platby. Ak vám vznikla finančná škoda alebo ste útočníkom dali vaše osobné údaje a doklady, kontaktujte aj políciu.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu