Medzinárodný festival klasickej hudby po roku opäť zavíta do Trnavského kraja

NETKY.SK • 31 Máj 2023, 13:00 • 2 min
Medzinárodný festival klasickej hudby po roku opäť zavíta do Trnavského kraja

Festival Pro musica nostra je medzinárodný hudobný festival, ktorý sa každoročne koná v rôznych mestách na Slovensku. Priaznivci klasickej hudby si na koncertoch môžu vychutnať hudobné výkony desiatok popredných slovenských i zahraničných umelcov. Cieľom festivalu, ktorý sa koná vo vybraných historických pamiatkach jednotlivých regiónov, je prezentácia klasickej hudby na vynikajúcej interpretačnej úrovni a sprostredkovanie jedinečného vizuálneho zážitku z priestorov historických pamiatok.

slovakia

left justify in out

2. ročník Pro musica nostra Tyrnaviensi prinesie do Piešťan, Smoleníc, Voderád, Lančára, Cífera-Pácu, Hlohovca a Trnavy sedem zaujímavých programov v podaní domácich umelcov ale i hostí z Francúzska, Maďarska, Českej republiky či Poľska. Milovníci klasickej hudby v Trnavskom kraji sa môžu tešiť na pestrú paletu diel svetových autorov od baroka až po súčasnosť.

 

Otvárací koncert festivalu sa uskutoční v pondelok 12. 6. v priestoroch Elektrárne Piešťany. Publikum sa môže tešiť na energiou a latinsko-americkými rytmami nabitý program v podaní originálneho dua mladých Francúzov – šarmantnej trubkárky Lucienne Renaudin Vary a akordeonistu Féliciena Bruta. V programe zaznejú okrem iného známe melódie z muzikálu West Side Story Leonarda Bernsteina ale i argentínske tangá z opery Maria de Buenos Aires Astora Piazzollu.

 

Na druhom festivalovom koncerte v utorok 13. 6. bude Smolenickým zámkom znieť krásna baroková hudba Antonia Vivaldiho a Františka Ignáca Antonína Tůmu, ale i hudbou dávnych období inšpirovanými dielami Ottorina Respighiho a Benjamina Brittena v podaní českého komorného súboru Barocco sempre giovane.

 

Gioachino Rossini je v oblasti opery neodmysliteľnou veličinou. Rodák z talianskeho Pesara fascinoval aj veľmi náročné a požadovačné parížske publikum. Jeho nadčasové umenie umocnené priestorom Kaštieľa vo Voderadoch určite zapôsobí aj na súčasné, nemenej náročné publikum. Rossiniho Les soirées musicales zaznejú v stredu 14. 6. v podaní speváckych osobností akými sú Andrea Vizvári, Iwona Wall, Miroslav Dvorský a Gustáv Beláček, s klavírnym sprievodom slovensko-americkej klaviristky Evy Virsik.

 

img

 

Festivalový štvrtok 15. 6. a priestor Kostola sv. Michala Archanjela v Lančári bude patriť vokálnemu súboru Corvina Consort z Maďarska. Na koncerte zaznejú v komornom obsadení diela majstrov polyfónnej hudby 16. storočia Orlanda di Lassa, Heinricha Isaaca, Hansa Hasslera, Philippa de Monte, Heinricha Fincka, Salamona Rossiho a Jana Sweelincka.

 

Trúbkar Vladimír Rejlek a organista Vít Havlíček z Českej republiky ponúknu publiku v Kostole sv. apoštolov Petra a Pavla v obci Cífer-Pác v piatok 16. 6. úchvatný program z diel majstrov polyfónie 17. a 18. storočia, ako Johann Sebastian Bach, Georg Philippe Telemann, Marc-Antoine Charpentier, Jan Křtitel Vaňhal a ďalší.

 

Výber skladieb z Levočského pestrého zborníka a iných anonymných zbierok zo 16. storočia, ale i diela skladateľov veľkých mien ako Jean Philippe Rameau, Antonio Vivaldi, Angelo Conti či Ludwig Beethoven, zaznie na Zámku v Hlohovci v sobotu 17. 6. v zaujímavých úpravách v podaní čembalistky Agi Ferienčíkovej a cimbalistky Enikö Ginzery.

 

Záverečný koncert 2. ročníka festivalu Pro musica nostra Tyrnaviensi zaznie v Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika v Trnave v nedeľu 18. 6. 2023. Pražský súbor Collegium Marianum, ktorý sa venuje uvádzaniu často neznámej hudby 17. a 18. storočia, najmä českých a v strednej Európe pôsobiacich autorov, poteší publikum tancami, nápevmi a melódiami hanáckej ľudovej kultúry, ale zaznie i ľudová hudba z Peru, ktorá nie je tej našej stredoeurópskej až tak vzdialená, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies