Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie Zse elektrárne podvod
Foto: ilustračné, GettyImages
30. mája 2023 Ostatné od Energia.skSITA

Východoslovenská distribučná varuje pred podvodníkmi, na toto si dávajte pozor

Na východnom Slovensku úradujú energetickí podvodníci. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej (VSD) Andrea Forbergerová, neznáme osoby majú osobne navštevovať domácnosti a nahovárať ich na objednanie a okamžité zaplatenie revíznej správy.

Zákazníkov majú navádzať na okamžitú hotovostnú úhradu pod zámienkou výhodnej ceny, ktorá sa má v budúcnosti rapídne zvýšiť. VSD zachytila „akciovú“ cenu podvodníkov na úrovni 200 eur, pričom táto sa má vyšplhať onedlho na takmer 350 eur.

Domáca elektroinštalácia

Východoslovenská distribučná, ktorá pôsobí na východnom Slovensku a časti Banskobystrického kraja, sa dištancuje od takéhoto konania a dnes, ani v minulosti, dokonca ani neposkytuje revíznu správu pre domovú elektroinštaláciu.

VSD niekoľkokrát a pri rôznych príležitostiach zdôraznila, že domáca elektroinštalácia je výhradne v rukách ich majiteľov, za majetkovým rozhraním distribútora. Je pravdou, že odberatelia si môžu od VSD objednať rôzne odborné služby, avšak netýkajú sa domovej elektroinštalácie,“ uviedla Forbergerová.

Podvodné taktiky

Ak by im aj podvodné skupiny ponúkali služby, ktoré má VSD vo svojom portfóliu, varovným signálom je podľa východoslovenských energetikov vždy podmieňovanie služby okamžitou úhradou v hotovosti. VSD totiž nikdy nežiada úhradu v hotovosti. Podvodníci na odberateľov taktiež vyvíjajú cenový či časový nátlak.

Odporúčame, a nielen pri energo-podvodníkoch, požadovať od neznámych osôb preukaz zamestnanca alebo povereného spolupracujúceho partnera. V prípade podozrenia, že sa niekto neoprávnene predstavuje v mene VSD, alebo ľudovo „elektrární“, tento podnet hneď ohlásiť na info@vsdas.sk,“ zdôraznila Forbergerová.

VSD aj pre zabránenie takémuto nekalému konaniu zriadila svoj eShop www.vsdeshop.sk, kde si zákazníci môžu preklikať a zvážiť ponúkané služby, takisto ich bezhotovostne priamo uhradiť.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.