Platby mobilom a hodinkami na Slovensku: Všetko, čo potrebujete vedieť - MojAndroid.sk
MojAndroid

Bezkontaktné platenie kartou je na Slovensku mimoriadne populárne. A niet sa čomu čudovať, zaplatiť priložením k terminálu je nielen rýchle, ale aj pohodlné. A keďže v roku 2023 máme neustále pri sebe aj smartfóny či smart hodinky, bola by škoda nevyužiť to. Na to, aby sme mohli bezkontaktne zaplatiť smart zariadením, je ale potrebné splniť dve dôležité požiadavky.

V prvom rade vlastniť smartfón alebo hodinky s možnosťou bezkontaktných platieb (s technológiou NFC) a samozrejme aj byť klientom banky, ktorá tento spôsob platieb ponúka.

Bezkontaktné platenie pomocou hodiniek alebo smartfónu si pochvaľujú najmä študenti, ktorí vyrastajú v digitálnej dobe. Telefón majú neustále pri sebe a hodinky na ruke, takže za nákup zaplatia aj vtedy, ak si peňaženku zabudli na izbe internátu. Niektoré banky dokonca pre študentov ponúkajú špeciálny študentský účet, výborným príkladom je ČSOB banka, ktorá študentský účet ponúka zdarma pre študentov vo veku od 15 do 28 rokov. A samozrejme, nechýbajú ani bezkontaktné platby prostredníctvom Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay.

Už viac ako 5 rokov

Mobilné platby boli na Slovensku spustené už pred viac ako 5 rokmi, konkrétne 28. februára 2018. Išlo o službu Google Pay, avšak len pre smartfóny. Hodinkami prostredníctvom tejto služby môžeme u nás platiť od 12.8.2021.

Platobné služby pomocou smart zariadení boli na Slovensku spustené v týchto dátumoch:

  • Google Pay (pomocou smartfónu) – 28.2.2018
  • Google Pay (pomocou hodiniek) – 12.8.2021
  • Garmin Pay a Fitbit Pay (platby hodinkami Garmin a Fitbit) – 25.4.2019
  • Apple Pay (hodinky aj smartfóny) – 26.6.2019
  • Xiaomi Pay – koniec roka 2021

Takže ak vlastníte zariadenie, ktoré je schopné bezkontaktných platieb, je potrebné si zistiť, akú službu na to využíva a následne si overiť, či  vaša banka službu podporuje. Ak nepodporuje, máte dve možnosti. Buď nebudete bezkontaktné platby využívať vôbec alebo prejdete do inej banky. Poďme sa preto pozrieť na to, ako sú na tom slovenské banky z pohľadu podpory týchto služieb.

  Google
Pay
Apple
Pay
Garmin
Pay
Fitbit
Pay
Xiaomi
Pay
365.bank
ČSOB
Fio banka
mBank
Poštová banka
Prima banka
Raiffeisen
Slovenská sporiteľňa
Tatra banka
VÚB
UniCredit Bank

Ako môžete vidieť, služby Google Pay a Apple Pay, ktoré trhu výrazne dominujú, sú už podporované každou bankou. Zaujímavejšie je to v prípade ďalších spôsobov platieb. Pomerne veľká časť bánk ponúka možnosť platiť cez Fitbit Pay a Garmin Pay, čo sa týka hodiniek od týchto výrobcov. Tie sú na Slovensku tiež obľúbené, no v porovnaní s Apple Pay a Google Pay ide o minimálny počet zariadení. A banky sa k tomu presne tak postavili, preto nie všetky ponúkajú tieto spôsoby platenia.

Ešte horšie je na tom Xiaomi Pay, ktoré je možné u nás využívať zatiaľ len v dvoch bankách. Očakávame, že do budúcnosti sa to bude rozširovať, pokiaľ sa bude rozširovať aj množstvo zariadení medzi používateľmi.

Ako platiť smartfónom a hodinkami?

Postup platenia je v podstate jednoduchý. Majitelia iPhonov sa pri platení overia buď tvárou alebo odtlačkom prsta a musia platenie vyvolať. Napríklad dvojitým stlačením zapínacieho tlačidla (zariadenia s Face ID). V prípade Android smartfónov je to ešte jednoduchšie, keďže stačí len rozsvietiť displej a priložiť zariadenie k terminálu.

Pri platbách, ktoré sú nad limit 50 eur je potrebné aj overenie. Stačí, ak smartfón odomknete odtlačkom prsta a priložíte k terminálu.

Čo sa týka hodiniek, postup sa často líši v závislosti od modelu a značky. V zásade platí, že platby je potrebné aktivovať buď dvojitým stlačením alebo podržaním príslušného tlačidla a priložiť hodinky k terminálu. Presný spôsob platenia pomocou vašich hodiniek určite nájdete na stránkach výrobcu.

Ktorá banka je najviac “SMART?”

Ak rozmýšľate nad zmenou svojej banky z akéhokoľvek dôvodu a vašou prioritou sú smart funkcie (platenie mobilom, kvalitná aplikácia s množstvom funkcií a pod.), potom by ste nemali prehliadnuť nezávislé hodnotenie slovenských bánk z pohľadu smart funkcií, tzv. SmartBanka INDEX.

SmartBanka INDEX (SBI) je systém hodnotenia mobilných bankových aplikácií na základe informácií získaných od ich reálnych používateľov v ankete SmartBanka. Ide o živý systém, v ktorom sú zohľadnené všetky pozitívne aj negatívne skúsenosti a názory používateľov na jednotlivé funkcionality bankových aplikácií, ich celkovú použiteľnosť a prínos pre klienta banky. Viac informácií o hodnotení slovenských bánk a aktuálny rebríček nájdete na smartbanka.sk.

31.5.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+