Blog 30. máj 2023

Cieľ ruských hoaxov

Ján Jánošík
Ján Jánošík
Dezinformácie a hybridná vojna zo strany Ruska... keď človek číta niektoré články o tom, ako Rusi pomocou trollov ohrozujú náš mediálny priestor, veľmi ľahko získa pocit ohrozenia. Veď ak ovládnu informačné kanály, ovládnu aj celú našu spoločnosť.
Dezinformácie a hybridná vojna zo strany Ruska... keď človek číta niektoré články o tom, ako Rusi pomocou trollov ohrozujú náš mediálny priestor, veľmi ľahko získa pocit ohrozenia. Veď ak ovládnu informačné kanály, ovládnu aj celú našu spoločnosť.
Ján Jánošík

Ján Jánošík

Cieľ ruských hoaxov

Všetko to je samozrejme pravda, hybridná vojna beží, avšak reakcia ľudí, ktorí sa k tomuto doteraz vyjadrovali je strašne zlá, pretože svojím vyvolávaním strachu presne spĺňajú plán ruskej hybridnej vojny.

Rusi totiž nemajú potenciál, aby v Európe niečo zásadné zmenili. Aj keby boli viacnásobne efektívnejší, mali viacero novín televízií a rozhlasových staníc, ktoré by chrlili priamo kremeľskú propagandu, nezmenilo by to takmer nič. Prečo?

Pretože tí Slováci, ktorým záleží na Slovensku a jeho politike, majú prístup k informáciám cez svoje médiá, ktorým dôverujú a do ktorých sa ruská propaganda nedostane. Pretože sme občianska spoločnosť, ktorá napriek všetkým rozdeleniam a problémom vie, kde je sever, a ktorá dokáže vďaka väčším zdrojom a odhodlanosti udržať štát pokope, aj keby 40% ľudí verilo, že Putin je druhý príchod Krista.

Pretože ľudia nie sú až tak závislí od médií ako to na prvý pohľad vyzerá a veci sa riešia s rodinami, kamarátmi, kolegami a podobne.

Pretože akonáhle by vo vláde sedeli ľudia, ktorí by zastávali (skutočne) proruské záujmy, vieme sa spojiť a donútiť ich, aby zastupovali záujmy Slovenska, podobne ako sa to stalo po vražde Kuciaka. Pretože máme políciu a kontrarozviedku, ktoré zlikvidujú akýkoľvek pokus o zasahovanie do štátu zo strany cudzích krajín.

A konečne preto, lebo sme v Európe súčasťou širšieho spoločenstva štátov, ktoré sú na sebe ekonomicky a politicky závislé, takže aj keby ruská propaganda uspela v jednom štáte, ostatné štáty pokus o proruskú politiku zvrátia.

Jednoducho povedané, ruská hybridná vojna nikdy nebude mať vplyv na rozhodovanie európskych štátov a to Rusi samozrejme vedia. Prečo teda hybridnú vojnu vedú?

Z jednoduchého dôvodu, aby vytvárali nedôveru a atmosféru strachu. Práve preto, aby sa bojom proti dezinformáciám vytvárala nedôvera voči všetkým informáciám.

Rusi totiž to veľmi dobre vedia, že ak sa vojna proti dezinformáciám naplno rozbehne, poznačí to celú spoločnosť. Ľudia, zneistení údajným významom hybridnej vojny, budú spochybňovať aj ostatné informácie, ktoré sa k ním dostávajú. Veď keď to môžu veľmi jednoducho robiť Rusi, môže to robiť každý. Aj médiá, ktorým predtým dôverovali, či už úmyselne alebo omylom. A buď si budú veci obvzlášť overovať, čo sa píše a hovorí, na čo reálne takmer nikto nemá čas, alebo dospejú k relativistickému presvedčeniu typu “Čo je vlastne pravda?”

Strach z dezinformácií je oveľa horší ako dezinformácie samotné.

Plán je taký, že ľudia, ktorí pochybujú tomu, čo sa píše v médiách a čo sú nervózni zo spoločnosti, budú svojou nervozitou radikalizovať spoločenskú diskusiu, budú hľadať záchranu u silných vodcov a ideológií (aspoň v Rusku to funguje), tí sa budú medzi sebou biť a Európa skončí v nepokojoch, čím vyhrá Rusko. Nejde o to, aby sa vyvolala podpora Ruska, ale aby sa vyvolali vnútorné konflikty.

Najlepšie na tom je, že je to veľmi nízkonákladová záležitosť, stačí si zaplatiť zopár ľudí a stránok, ktorí produkujú obsah a zbytok plánu vykonajú samotní Európania, ktorí si preceňovaním tejto hrozby sami zlikvidujú dôveru v mediálny priestor.

Zmyslom ruskej hybridnej vojny nie je samotná hybridná vojna, ale strach, ktorý vyvoláva.

Informáciám treba veriť, viera v to, čo sa niekde dozvieme je jedna z najcennejších vecí, aké máme, pretože nás posúva dopredu. Nesmieme si ju nechať zobrať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia