pred 10 mesiacmi

Pokračujúci rast aj rizikovejších akcií

shutterstock_1742705531

Nielen vysoko pravdepodobné schválenie zvýšenia dlhového stropu v USA, ale aj umelá inteligencia zvyšujú optimizmus na trhu.

Absolútna správa:

Rally niektorých najväčších svetových technologických spoločností viedla k rastu amerických akcií a napríklad Nvidia prekročila trhovú hodnotu 1 bilión USD v rámci vydarenej stávky na umelú inteligenciu. Stala sa tak prvou spoločnosťou v oblasti výroby čipov, čo prekročila túto hranicu. Výnosy amerických štátnych dlhopisov klesli v nádeji, že Kongres schváli dohodu o limite dlhu, aby zabránil platobnej neschopnosti. Akcie spoločnosti Tesla stúpli o 3 % po tom, ako sa Elon Musk pridal k Timovi Cookovi zo spoločnosti Apple a zdôraznil dôležitosť udržiavania vzťahov s Čínou počas svojej prvej návštevy krajiny od čias pred pandémiou. Investori, ktorí očakávajú hospodársky pokles, dopĺňajú portfóliá investičnými inštrumentmi s nízkorizikový, pevným výnosom, ktoré stále ponúkajú atraktívne zisky - tie v piatok dosiahli v priemere 5,55 %. Aj keď sú spoločnosti relatívne dobre pripravené na prekonanie recesie, úverové ukazovatele sa zhoršujú a dlhopisy sú zaraďované do kategórie "junk" najrýchlejším tempom od roku 2020, čo manažérov fondov podnecuje k prechodu na bezpečnejšie stávky.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

ASIA: Miera nezamestnanosti v Japonsku v apríli 2023 klesla na 2,6 % z marcového 14-mesačného maxima 2,8 %, čo je menej, ako trhové prognózy 2,7 %. Počet nezamestnaných sa znížil o 150 tisíc na 1,80 milióna; zatiaľ čo zamestnanosť sa zvýšila o 130 tisíc na 67,44 milióna. Pomer počtu pracovných miest k počtu uchádzačov o zamestnanie pritom v apríli zostal na sedemmesačnom minime 1,32.

EU: Ukazovateľ ekonomického sentimentu v eurozóne v máji 2023 klesol na 96,5 bodu z revidovanej hodnoty 99,0 bodu v predchádzajúcom mesiaci a zaostal za očakávaniami trhu na úrovni 98,9 bodu. Morálka sa dostala na najnižšiu úroveň od novembra 2022, keďže ekonomika naďalej stagnovala v dôsledku vysokej inflácie a rýchleho zvyšovania úrokových sadzieb. Pokiaľ ide o cenovú oblasť, index spotrebiteľských inflačných očakávaní v máji klesol na 12,2, čo je najnižšia hodnota od októbra 2020, zatiaľ čo ukazovateľ očakávaných predajných cien medzi výrobcami sa znížil na 6,6, čo je najnižšia hodnota od novembra 2020.

US: Index cien domov v 20 mestách v USA podľa S&P CoreLogic Case-Shiller v marci 2023 medziročne klesol o 1,1 %, čo je prvý pokles od mája 2012, pričom prognózy hovorili o poklese o 1,6 %. Medzimesačne ceny domov v USA stúpli o 1,5 %. Najväčší prepad zaznamenali Seattle a San Francisco.

Prečítané: 468x

Novinky
Správy a analýzy
Zdielať tento článok na Twitter Linkedin Facebook
Comments
FP
pred 6 hodinami

Ekonomický prehľad: Ceny kryptomien sa stabilizujú, kým komodity čelia výzvam

FX pro
pred dňom

Ekonomický prehľad: Zlato a ropa klesajú, kým Bitcoin zaznamenáva návrat

FX pro
pred 4 dňami

Zmeny na trhoch: Hodnotenie po izraelskom útoku

FP
pred 5 dňami

Ekonomický prehľad: Apple rozširuje svoje investície v Ázii, zatiaľ čo napätie medzi USA a Čínou stúpa

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Upozornenie na riziká: Obchodovanie s menami a s nástrojom „Contracts for Difference“ (CFD) je značne špekulatívne a vyznačuje sa významným rizikom straty. Toto obchodovanie nie je vhodné pre všetkých investorov. Pred zahájením obchodovania sa preto uistite, že týmto rizikám plne rozumiete.