Slovenskú ekonomiku už dva roky trápi vysoká inflácia. Priemerný medziročný rast cien v apríli 2023 dosiahol podľa Európskeho štatistického úradu – Eurostatu – hodnotu štrnásť percent. V priebehu uplynulých dvanástich mesiacov percentuálna výška slovenskej inflácie v medziročnom porovnaní vždy prekonala dvojciferné číslo. Na prijateľnej úrovni bolo zdražovanie naposledy pred dvoma rokmi, keď v apríli 2021 vzrástli ceny v priemere len o 1,7 percenta.

Dlhotrvajúci rast cien priniesol najprudšie zdražovanie úverov od zavedenia eura. „V čase vysokých úrokových mier stagnuje hypotekárny trh, ale, naopak, otvárajú sa iné príležitosti. Odložené investície do hypoték sa transformovali predovšetkým do investícií. Takto majú klienti možnosť popri čakaní na nižšie sadzby našetriť na akontáciu,“ uviedol obchodný riaditeľ Partners Group SK Peter Matovič.

Národná banka Slovenska dovolí finančným domom vo väčšine prípadov prostredníctvom úverov na bývanie financovať len osemdesiat percent z ceny kupovanej nehnuteľ nosti. Pri kúpe bytu v hodnote 200-tisíc eur je tak hypotekárna pôžička od banky len 160-tisíc eur.

Zvýšenie úrokov aj splátok

V minulosti predstavovali hypotéky najväčší objem aktivít finančných sprostredkovateľov. V súčasnosti je o tento produkt citeľne nižší záujem. Slovenské domácnosti mali od bánk prostredníctvom úverov na bývanie požičaných v januári 2022 takmer 38 miliárd eur, ale v marci 2023 už len 35 miliárd eur. Za pokles o tri miliardy eur môže zvyšovanie úrokových sadzieb. Ešte začiatkom minulého roka nebol problém získať hypotéku za ročný úrok 0,99 percenta, čo je priemer pre uvedené obdobie udávaný Národnou bankou Slovenska.

V súčasnosti je priemerný ročný úrok pri dobe splatnosti od jedného do piatich rokov na úrovni 3,65 percenta. Pred viac ako rokom si mladý pár mohol zobrať tridsaťročnú hypotéku vo výške 200-tisíc eur, kde pri ročnom úroku 0,99 percenta bola mesačná splátka 642 eur. Rovnako vysoký úver je v súčasnosti možné získať za priemerný ročný úrok 3,65 percenta.

Pre vyšší úrok narástla mesačná splátka o 272 eur na 913 eur, teda o 42 percent. Také razantné zdraženie odrádza mnohých záujemcov. Navyše, ani samotné banky nie sú ochotné požičať tak veľa peňazí ako v minulosti. Vedú ich k tomu obavy z príchodu recesie, nárastu nezamestnanosti a nesplácaných úverov.

Kedy zlacnejú hypotéky

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa