30.5.2023 17:10 | Správy

Takto Google zmenil svet máp: Všetko začal vedecký projekt na známej univerzite

Zdroj: Google

Dnes je už Google Street View bežnou súčasťou Máp, resp. projektu Earth.

Hoci detailné mapy či doplnkové fotografie môžu byť pomôckou na zorientovanie sa napríklad v nejakom (neznámom) meste či lokalite, celkom iný „level“ ponúka funkcionalita dnes známa ako „Street View“. Google práve prostredníctvom Street View kompletne zmenil spôsob, akým (jeho) mapy používame.

Ponúka totiž 360-stupňový panoramatický pohľad na danú lokalitu. Umožňuje používateľovi prehliadať si časti vybraných miest a ich okolitých oblastí „ako keby sa po nich prechádzal sám“. Či už peši alebo nejakým dopravným prostriedkom.

fotogaléria
Mont Blanc v Street View. Zdroj: redakcia

Služba spojená so Street View bola spustená 25. mája 2007. Obohatila ponuku Google Maps aj Google Earth.

Pôvodne zahŕňala päticu miest v USA, dnes je dostupná v mnohých lokalitách sveta. Slovensko nevynímajúc.

fotogaléria
Podmorský Street View Zdroj: redakcia

Keď Street View ešte nebol Street View

Myšlienka Street View bola pôvodne spracovaná v rámci špeciálneho vedeckého projektu na prestížnej Stanfordskej univerzite.

Vystupoval pod označením „The Stanford CityBlock Project“, pričom jeho história siaha do roku 2001. Google však takpovediac „mal prsty“ už v tomto pôvodnom projekte – sponzoroval ho.

Samotný vedecký projekt bol následne ukončený v júni 2006, avšak kompletné „know-how“ sa prelialo do projektu známeho už ako Google Street View.

Nielen auto, ale aj snežný skúter

Pohľady na jednotlivé lokality sú typicky snímané z výšky 2,5 metra asi každých desať metrov. Obvykle nájdeme systém 360-stupňovej kamery nainštalovaný na označenom vozidle, ktoré jazdí po vybraných lokalitách.

Google však chce mať zachytené všakovaké kúty sveta a rôzne kúty v kútoch sveta a preto neraz siaha aj po alternatívach. Nie je tajomstvom, že na snímanie obsahu už poslúžil napríklad aj snežný skúter, špeciálne upravená trojkolka či loď. Niektoré zábery boli získané dokonca aj z hrbu ťavy. Zároveň sa postupne vylepšovali aj vozidlá a snímacie systémy.

fotogaléria
Evolúcia Google Street View áut. Zdroj: Google

Zachytený materiál je samozrejme následne dodatočne upravovaný, pričom služba Street View bola, minimálne v prvých rokoch fungovania, častým terčom negatívnych ohlasov či dokonca žalôb kvôli ochrane súkromia. Niektorých ľudí totiž zachytila aj v chúlostivých situáciách. Typicky sa rozmazávajú identifikačné značky či tváre.

fotogaléria
Zdroj: Wikipedia / Javi info

Nie vždy ale musí ísť len o exteriéry. Od roku 2011 sa začali objavovať v Google Mapách aj virtuálne prehliadky interiérov. Typicky sa zameriavajú na vybrané reštaurácie, kaviarne, múzeá či obchody. Podobné interiérové Mapy Google sú samozrejme najmä o propagácii, resp. reklame pre daný podnik.

Na Slovensku od roku 2012

Google zachytával slovenské lokality pre svoju službu viackrát, pričom prvýkrát zavítal do našich končín v roku 2012. Do služby previedol mnohé zaujímavé lokality, vrátane miest zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO.

V tejto súvislosti sme koncom marca písali, že Google navštívi Slovensko aj tento rok, primárne v rámci procesu obnovovania snímok pre Street View.

fotogaléria
Cez Street View sa dá poprechádzať napríklad po Spišskom hrade. Zdroj: Google Street View. Reprofoto: Živé.sk.

Známe vozidlo s 360-stupňovou kamerou na streche jazdí či bude jazdiť po Slovensku až do septembra. Z miest má ísť konkrétne o Bratislavu, Žilinu a Banskú Bystricu, no zachytávať sa bude napríklad aj celé okolie Nitry.

Čítajte aj Google bude znova fotiť Slovensko. Do týchto regiónov sa chystá