Lenovu v minulom roku rástli tržby aj zisk

Medziročne dosiahla skupina Lenovo celkovo vyššie príjmy a stabilný zisk, pričom hrubá marža i prevádzková marža dosiahli 18-ročné maximá. Posledný kvartál bol ale náročný a nie pre každú divíziu ziskový.

Čistý zisk firmy Lenovo za fiškálny rok 2022 / 2023 vzrástol medziročne o 13 % na 1,878 mld. USD, príjmy celej skupiny pred zdanením vzrástli na 61,947 miliardy USD, čo predstavuje oproti predchádzajúcemu obdobiu medziročný nárast o 14 %.

Predstavenstvo spoločnosti Lenovo vyhlásilo konečnú dividendu vo výške 3,8 amerických centov alebo 30,0 HK centov na akciu za fiškálny rok, ktorý sa skončil 31. marca 2023. Počas minulého roka spoločnosť Lenovo zvýšila svoje celoročné investície do výskumu a vývoja na 2,2 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 6 %. 

Tržby Intelligent Devices Group (IDG) medziročne klesli na 49,4 miliardy USD, ale úspešne si udržala prvú pozíciu na trhu s osobnými počítačmi s celosvetovým podielom 23,2 %. Príjmy z prémiových produktov sa zvýšili na takmer 30 %. Podnikanie v oblasti smartfónov bolo ziskové tri roky po sebe a na väčšine trhov dosiahlo rast príjmov z prémiových zariadení. 

Štvrtý štvrťrok fiškálneho roka nebol taký úspešný, ako sa z ročných výsledkov môže zdať. Podľa firmy bol najnáročnejším štvrťrokom roka, a to vzhľadom na tlak zo strany trhu s osobnými počítačmi aj globálnej ekonomiky.

Lenovo ukončilo posledný štvrťrok s príjmami vo výške 12,6 miliardy USD, čo predstavuje medziročný pokles o 24 %. Príjmy z IDG medziročne klesli o 33 %. Oslabenie trhu so zariadeniami pomohla kompenzovať silná dynamika rastových motorov Solutions and Services Group (SSG) a Infrastructure Solutions Group (ISG). 

 Zdroj: tlačová správa


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu