V najväčšom rozáriu na Slovensku otvoria v sobotu ružiarsku sezónu

Návštevníci obce Dolná Krupá pri Trnave sa môžu počas víkendu tešiť na otvorenie ružiarskej sezóny v najväčšom rozáriu na Slovensku, ako aj na Slávnosť ruží. Obe podujatia sa budú konať v sobotu 3. júna.

30.05.2023 15:12
Rozarium Medolandia Foto:
Rozárium v Dolnej Krupej.
debata

„Obec Dolná Krupá nadväzuje na slávnu éru ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá tu ako súčasť svojho panstva vybudovala najväčšie rozárium v Európe na prelome 19. a 20. storočia,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism a dodáva, že „počas nasledujúcej soboty bude obec žiť vôňami a farbami ruží v rámci osláv 160. výročia jej narodenia.“

Rozárium v Dolnej Krupej. Foto: Region Trnava
Rozárium Medolandia Rozárium v Dolnej Krupej.

Slávnosť ruží, ktorá sa uskutoční v parku klasicistického kaštieľa Slovenského národného múzea, začne o 13:00 h. a návštevníci si budú môcť zakúpiť sadenice ruží alebo hlasovať za najkrajšiu ružu roka 2023. Súčasťou podujatia bude tiež krojovaný sprievod z kaštieľskeho parku do mauzólea rodiny Chotekovcov, vystúpenia speváckych skupín a folklórnych súborov, výstava ruží, tradiční remeselníci i detské predstavenia a atrakcie.

Rozárium v Dolnej Krupej. Foto: Region Trnava
Rozarium Medolandia Rozárium v Dolnej Krupej.

Históriu prepojenú s ružovou grófkou si pripomenú počas slávnostného otvorenia ružiarskej sezóny aj v neďalekom areáli Medolandie, ktorý susedí s parkom kaštieľa v Dolnej Krupej. Podujatie pri príležitosti Otvorenia ružiarskej sezóny sa začne o 10:00 h. Organizátori pre návštevníkov pripravujú komentované prehliadky Rozária M. H. Chotekovej, ktoré je v súčasnosti najväčším na Slovensku a nachádza sa tu 2500 kusov vysadených ruží.

India, loď, MV Ganga Vilas Čítajte viac Najdlhšia riečna plavba na svete potrvá 51 dní a prejde vyše 3200 kilometrov. Jeden deň plavby stojí až do 566 eur turistky, turisti, fotoaparát, fotografie, obrázky, pamiatka, slnečné okuliare, dovolenka, cestovanie, klobúky, Čítajte viac 879 miliónov ciest. Ktorý národ Európy cestoval počas pandémie najviac? NEPOUZ arieh smith Čítajte viac Ako sa z priemerného študenta stal polyglot, ktorý má na YouTube 10-miliónový kanál
debata chyba
Viac na túto tému: #ruže #Dolná Krupá