Akant mäkký
Galéria (5) Zdroj: iStock

Je toto najkrajšia trvalka do polotieňa? Z kvetinového záhona urobí kúsok záhrady, ktorý bude pútať pozornosť už z diaľky

Akant mäkký je nápadná dekoratívna trvalka, ktorá sa výborne hodí do polotieňa. Vytvára veľké laločnaté listy, z ktorých koncom leta vychádzajú vysoké kvetné klasy.

Galéria

Akant mäkký
Kvety akantu
Pestovanie akantu
Rozmnoženie akantu

Kvety akantu majú bielu farbu, pričom každý má kapucňovitý purpurový list. Používajú sa do čerstvých aj sušených aranžmánov – vďaka nemu budete mať krásne kvety vonku i vo vnútri.

Acanthus mollis ‘Whitewater‘

Táto odroda akantu má tmavozelené listy posiate bielou farbou s výrazne krojenými okrajmi. Krémovo biele kvety dopĺňa ružová alebo purpurová. Je ideálny na pestovanie v zmiešaných bylinných porastoch, najmä medzi rastlinami s výraznými farbami, vytvára pozoruhodný architektonický vzhľad. Z kvetinového záhona urobí dramatický kúsok záhrady, ktorý bude pútať pozornosť už z diaľky.

Kvety akantu
Zdroj: iStock

Ako pestovať akanty?

Akantom sa darí vo vlhkej, ale v dobre priepustnej, úrodnej pôde, na plnom slnku alebo v čiastočnom tieni. Rozvetvené a preťažené trsy je vhodné na jar alebo na jeseň rozdeliť a zasadiť na ďalšie miesta.

Akant je trvalka, takže jeho listy na jeseň odumierajú a na jar sa znova objavia. Kvitne od júna do konca augusta, dekoratívny je však aj po odkvitnutí či pred zakvitnutím vďaka zaujímavým listom. Po odkvitnutí odrežte stonky a na jar upravte listy.

Pestovanie akantu
Zdroj: iStock

Akanty môžete sadiť na jar, ale aj na jeseň. Zvyčajne sa sadia už predpestované rastliny. Postup je jednoduchý. Vykopte dostatočne veľkú jamu a pridajte dobre vyzretý hnoj a rastlinu zasaďte. Tieto očarujúce rastliny môžete vypestovať aj zo semien, ale na klíčenie potrebujú dostatok tepla.

Ako rozmnožiť rastlinu akantu?

Napriek tomu, že akanty sú veľké a nie je ľahké ich vykopať, dajú sa množiť koreňovými odrezkami. Na jar alebo na jeseň vyberte celú rastlinu zo zeme a koreň rozdeľte rýľom. Pred vysadením zapracujte časti koreňa do kompostu, aby ste podporili rast a zdravie rastlín.

Pozor na múčnatku!

Veľké listy akantov sú za suchého počasia náchylné na múčnatku, preto dbajte o to, aby boli rastliny dobre zavlažované. Po odkvitnutí odrežte stonky a na jar upravte lístie.

Rozmnoženie akantu
Zdroj: iStock

Ďalšie zaujímavé odrody akantov

‘Summer Beauty’ – tento hybrid tvorí široké trsy obrích, lesklých, tmavozelených, jemne krojených listov. V lete sa objavujú vysoké klasy plné bielych kvetov, každý s purpurovým listeňom. Je ideálny na pestovanie v zmiešanom okresnom okraji, najmä medzi výraznými farbami.

Acanthus spinosus – architektonická rastlina, ktorá prináša do záhrady klasickú eleganciu. Listy sú menšie a jemnejšie rezané ako pri odrode Acanthus mollis, majú ostnaté cípy. Táto odroda vytvára viac kvetných klasov.

Zaujímavosť

Rod akantov (bodliakových rastlín) pochádza zo Stredomoria. Ak ste znalcom historickej architektúry, môžete si jeho listy a kvety všimnúť na hlaviciach antických stĺpov, v antike boli totiž obľúbeným ornamentom. Dokonca sa podľa nich robili aj rámy zrkadiel.

Text: Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.

Kde sa diskutuje