Ako ušetriť pri stavbe domu
Galéria (6) Zdroj: KM BETA

Ako ušetriť za vykurovanie a chod domu? Najlepšie je nič takého neriešiť – byť „pasívny“

Venovať viac pozornosti príprave projektu a stavbe samotnej. Vďaka tomu potom následne platiť za prevádzku omnoho menej. To je ideálny scenár každého investora. Nie vždy sa to ale podarí naplniť.

Galéria

Ako ušetriť pri stavbe domu
Murovací systém Sendwix
Technický konzultant Vlasta Sova
Murovací systém Sendwix
Logo KM BETA

V dnešnej technologickej a legislatívnej realite už totiž len počítanie hrúbky izolácie nestačí. Na príprave stavby by sa mal od začiatku podieľať architekt, projektant, energetický špecialista aj samotný výrobca materiálu. Pri rešpektovaní všetkých súvislosti a použití vhodných systémov sa potom otvára cesta k energeticky pasívnemu domu, prípadne rovno k nulovému. A to aj bez viditeľného zvýšenia investičných nákladov.

 „Tu už nie je priestor pre improvizáciu. Je nutné mať dobrý architektonicko-stavebný koncept budovy, zvoliť účinné technológie aj materiály a využiť obnoviteľné zdroje,“ hovorí technický konzulant KM Beta Vlastimil Sova. Podľa neho sa už tak vyplatí mať vyššie ambície – stanoviť si ako cieľový stav rovno pasívny dom. „ Prípadné náklady na viac sa pohybujú v jednotkách percent, čo znamená takmer okamžitú návratnosť behom jednej či dvoch sezón,“ dodáva.

Pojmy: Za nízkoenergetický dom sa považuje taký, kde jeho spotreba energie na vykurovanie sa pohybuje v rozmedzí od 15 do 50 kWh/m2 za rok. Pod 15 kWh/m2 potom hovoríme o pasívnom dome. Témou domu s takmer nulovou spotrebou sa dlhodobo zaoberá odborné neziskové združenie Centrum pasívneho domu v Českej Republike. Členom centra je aj naša spoločnosť KM Beta.

Murovací systém Sendwix
Zdroj: KM BETA

Prvé kroky ku stavbe pasívneho domu? Miesto, orientácia a tvar.

Ako prvý prichádza k slovu architekt. Ten musí posúdiť situáciu priamo na mieste, pracovať s orientáciou stavby k svetovým stranám, optimalizovať tvar a vyriešiť dispozíciu. A aký je ideálny stav?

„Vyhnúť sa mrazivým kotlinám alebo naopak veterným návršiam. Najvhodnejší je mierne svahovitý pozemok orientovaný južným alebo juhovýchodným smerom. Ak ide o dispozíciu, obytné miestnosti patria na slnečnú stranu, kde profitujeme z pasívnych energetických ziskov. Technické a obslužné časti domu, kľudne umiestnime na sever. Tvar by sa mal riadiť pravidlom optimálneho A/V pomeru. Ten udáva vzťah medzi ochladzovanou plochou obálky domu a jeho vnútorným obstavaným objemom. Pre pasívne domy sa ako ideálna javí stavba obdĺžnikového pôdorysu, najlepšie dvojpodlažná, s dlhšou stranou orientovanou na juh,“ zhrňuje všetko podstatné Vlastimil Sova.

Technický konzultant Vlasta Sova
Zdroj: KM BETA                    

Ideme na obvodový plášť. Aký materiál je najvhodnejší?

Najlacnejšia energia je tá, ktorá sa nemusí kupovať a platiť. Tepelno-izolačné schopnosti a tesnosť obálky domu sú tak prioritou ďalšej fázy. „Čím väčšiu pozornosť tomuto kroku venujeme, tým menej musíme následne investovať do technológií,“ doplňuje Vlastimil Sova.

Pokiaľ ide o steny, výhodné je použitie vápennopieskového murovacieho systému Sendwix. „Má veľkú hmotnosť, akumuluje teplo, v lete udrží chlad. Okrem toho ponúka nadštandardné akustické parametre. Pre investora, nech už individuálneho alebo z radu developerov je potom rozhodujúcim argumentom aj jeho vysoká pevnosť. Za nosnú je pri tomto materiály považovaná už stena hrúbky 150mm,“ zhrňuje výhody systémov Sendwix Vlastimil Sova.

Murovací systém Sendwix
Zdroj: KM BETA

Čo to znamená v praxi? Na dom v nízkoenergetickom štandarde postačí napríklad kombinácia 150 mm murovacích blokov Sendwix a k tomu 240 milimetrov minerálnej izolácie. Celkom  teda 39 centimetrov. Pre dosiahnutie dielčieho parametra pre pasívny dom potom stačí izolant posilniť o 60 milimetrov. Vonkajšia stena má v tomto prípade 45 centimetrov. To je v rámci murovaných stavieb bezkonkurenčná hodnota. „Na rovnakom pôdoryse tak získame väčší vnútorný priestor“ podotýka Vlastimil Sova.

Dôležitou témou sú aj okná a ich zasklenia. Len samotné trojsklo nestačí, pri pasívnych domoch sa používa predsadená montáž. „Logicky tak na stavbu pasívneho domu nie je optimálnym riešením jednovrstvové murivo s integrovanou izoláciou,“ doplňuje Vlastimil Sova. Viacvrstvové murivo je vhodnejšie aj z ďalších dôvodov – oddelená izolácia je lepšie kontrolovateľná, tým pádom sa znižuje riziko tepelných mostov.

Zaujímavosť: Pokiaľ si občas hovoríte, čo by sa stalo v prípade výpadku energetickej siete ponúkame odpoveď. V pasívnom dome z muriva Sendwix pri vonkajšej teplote mínus -5 °C trvá pokles tej vnútornej o jeden jediný stupeň až 4 dni.

Logo KM BETA
Zdroj: KM BETA

Technológie. Získať teplo z vetrania a vsadiť na obnoviteľné zdroje.

Poslednou kapitolou sú technológie – zdroj tepla a riadené vetranie. „Keď premýšľam v koncepte pasívneho až nulového domu, logicky počítam s obnoviteľnými zdrojmi energie. V praxi to znamená zapojenie fotovoltiky, tepelného čerpadla, prípadné využitie biomasy,“ poukazuje na variabilitu vo výbere Vlastimil Sova. Samozrejmosťou je tiež rekuperácia – riadené vetranie so spätným ziskom tepla.

Zdroj: PR článok KM BETA, spol. s r.o.

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.