Pracujúci ľudia si za svoje mzdy budú môcť dovoliť výrazne menej ako v minulosti. Zvyšovanie platov totiž ani v tomto roku nebude stačiť rýchlemu rastu cien. Počas nasledujúcich dvoch rokov zadlženým domácnostiam výrazne narastú mesačné splátky úverov. Národná banka Slovenska prognózuje priemernému klientovi zvýšenie až o päťdesiat percent. Človek splácajúci každý mesiac napríklad osemsto eur bude už o rok platiť tisícdvesto eur.

Už dnes má polovica domácnosti vyššie výdavky ako mala pri poskytnutí úveru. Po razantnom zvýšení mesačných splátok značná časť populácie schudobnie. „V horizonte troch rokov očakávame, že šesť percent domácností bude mať finančné ťažkosti so splácaním úverov na bývanie a pri spotrebných úveroch to bude približne deväť percent,“ hovorí Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability Národnej banky Slovenska. V súčasnosti nedokážu ľudia splatiť len 1,1 percenta poskytnutých hypotekárnych úverov a 6,9 percenta spotrebiteľských úverov. Ide o historicky najnižšie hodnoty platné k marcu 2023.

Rekordné zisky okrešú rizikové úvery

Finančné domy v snahe zarobiť čo najviac peňazí predávajú čoraz rizikovejšie úvery na bývanie. Negatívny trend je vidieť pri porovnaní druhého a štvrtého kvartálu 2022. V tomto období sa podiel rizikových úverov zvýšil z 2,6 percenta na 3,7 percenta. Podiel hypoték, ktoré môžu zlyhať, vzrástol z 1,2 percenta na 1,8 percenta. Vo finančnom vyjadrení banky za celý minulý rok prostredníctvom rizikových pôžičiek poskytli domácnostiam takmer 287 miliónov eur. Objem úverov, ktoré môžu zlyhať, je na úrovni 143 miliónov eur.

Národná banka Slovenska na tento jav zatiaľ neplánuje reagovať sprísnením podmienok na poskytovanie nových hypoték. Dôvodom sú rekordné zisky bánk. Na domácom trhu pôsobiace finančné domy počas prvých troch mesiacov tohto roka vykázali zisk po zdanení v súhrnnej výške 229 miliónov eur. Ide o historicky najvyššiu úroveň. V rovnakom období minulého roku banky dokázali zarobiť „len“ 138 miliónov eur. Očakávaný nárast nesplácaných úverov preto nebude mať zásadný vplyv na stabilitu finančného sektora. V krajnom prípade len zníži rekordné zisky bánk.

Vysokoškoláci nechcú drahé pôžičky

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa