Domáca majonéza podľa šéfkuchára. Chutnejšia ako kupovaná a zvládne ju aj nešikovník

Zdieľať
majonéza
Domáca majonéza podľa šéfkuchára. Chutnejšia ako kupovaná a zvládne ju aj nešikovník Foto: www.gettyimages.com

Domáce jedlá bývajú najlepšie a najchutnejšie. U majonézy tomu nie je inak. Napriek tomu, že sa jej mnoho kuchárov bojí, príprava domácej majonézy nie je nijako zložitá a zvládne ju každý. Stačí dodržať základný postup a lahôdka je na svete. Ako na to? Poradí vám skvelý šéfkuchár Roman Paulus.

Patrí medzi najobľúbenejšie omáčky po celom svete. Grilovanie si bez nej nevieme predstaviť. Býva základom šalátov, pridáva sa do múčnikov a pokrmom dodá nezameniteľnú chuť. Tušíte správne, reč je o majonéze. Postup výroby je jednoduchý, stačí dodržať jednoduché pravidlá a je takmer nemožné ju pokaziť.

Majolka podľa majstra

Ako na základnú majonézu, ktorú potom môžete vylepšovať podľa chuti a preferencií, sa pozrite na videu:

Základná omáčka je lahodná sama o sebe, ale vy ju môžete ešte vylepšiť. Pridaním miniuhoriek cornichonek, kaparov a šalotky z nej vytvoríte lahodnú tatársku omáčku. Správnymi ingredienciami ju zase pozdvihnite na koktailovú omáčku napríklad ku krevetám, alebo ju rovno využite ako základ pre remuládu.

Žĺtky v hlavnej úlohe

Trochu ošemetné môže byť použitie čerstvých žĺtkov na prípravu majonézy. Pokiaľ sa rozhodnete použiť klasické vajcia, dbajte na to, aby boli čo najčerstvejšie a na vhodnú manipuláciu pri oddeľovaní bielkov od žĺtkov. Škrupina a bielky by mohli byť zdrojom salmonely. Preto je oveľa istejšie a bezpečnejšie na výrobu majonézy použiť pasterizované žĺtky, ktoré sa už dnes dajú zohnať v obchode.

Výber oleja

Na štyri žĺtky počítajte s pol litrom oleja. Voľba druhu oleja je len na vás. Pokiaľ netúžite po výraznej chuti, siahnite po slnečnicovej klasike. Nepridávajte ale ten najlacnejší. Naopak, použiť môžete za studena lisovaný. Z majonézy sa potom stane v rozumnom množstve celkom zdravá omáčka. Vyskúšať môžete aj iné chuťovo neutrálne oleje, ako napríklad avokádový. Tento olej je plný vitamínov, za zmienku stoja vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Okrem toho olej obsahuje kyselinu olejovú, tá znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi a má priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém. Je nabitý antioxidantmi a chráni pred voľnými radikálmi. Jeho cena je vyššia, takže majonézu rozhodne nepripravujte len z neho. Pokiaľ ale časť slnečnicového oleja avokádovým nahradíte, na chuti nič nespoznáte a urobíte niečo pre svoje zdravie. Výraznú a veľmi špecifickú chuť majonézy zase získate použitím olivového oleja.

šľahanie
Domáca majonéza podľa šéfkuchára. Chutnejšia ako kupovaná a zvládne ju aj nešikovník Foto: www.gettyimages.com

Ako na vec?

Do misy si pripravte žĺtky, nemali by byť práve vybraté z chladničky, inak sa omáčka zrazí. K nim prilejte trochu citrónovej šťavy. Dobre ale funguje aj kvalitný biely vínny ocot. Mierne osoľte. Teraz prichádza najnáročnejšia časť. Olej si pripravte ideálne do karafy, aby sa vám s ňou dobre manipulovalo a druhú ruku ste mali voľnú na šľahanie. Jednou rukou rýchlo olej zašľahávajte do žĺtkov metličkou a pomocou druhej stále prilievajte olej, kým majonéza nebude mať požadovanú konzistenciu. Buď si ju vychutnajte takto v jej základnej podobe k mäsu, domácim hranolčekom, alebo ju vylepšite napríklad na spomínanú tatársku omáčku.

Zdroj: ireceptar.cz, www.youtube.comwww.celostnimedicina.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané