Prečo by ženy nad päťdesiat mali mať v mrazničke vždy pripravené citrónové kocky?

Zdieľať
kocky
Prečo by ženy nad päťdesiat mali mať v mrazničke vždy pripravené citrónové kocky? Foto: www.gettyimages.com

Chcete byť zdravé a zároveň štíhle? Pokiaľ spadáte medzi ženy nad 50, určite sa touto otázkou často zaoberáte. Máme pre vás skvelý tip, ako tomu môžete šikovne napomôcť. Majte doma v mrazničke vždy pripravené ľadové citrónové kocky. Je to zdravotný zázrak.

O tom, že je citrón nabitý zdravím, sa všeobecne vie a jeho účinky na naše zdravie sú dlhodobo dokázané. Nielenže náš organizmus dokonale prečistí, ale zároveň dodá energiu a navyše aj zlepší náladu. Nemusíte si ho iba pridávať do teplého čaju, máte aj iné možnosti.

Citrónová šťava sa hodí napríklad aj do čerstvých zeleninových šalátov, studených omáčok a dipov a samozrejme aj do studených nápojov. Urobte si preto citrónové ľadové kocky, iste ich práve teraz v období teplej jari a leta s chuťou využijete, a navyše budete príjemne čeliť zdravotným nástrahám, ktoré sú po 50. roku života viac zákerné.

Inšpirovať sa môžete na nasledujúcom videu:

Ako si citrónové kocky vyrobiť

Do nádoby vytlačte šťavu z čerstvého citróna, zrieďte trošku vodou a nalejte do nádoby na ľad. Potom už len vložte do mrazničky a ľadový zdravotný zázrak máte hotový. Niekoľkokrát denne si pár kociek vhoďte do pohára s vodou a určite oceníte nielen chutný osviežujúci nápoj, ale aj jeho následné pozitívne účinky.

Skúste aj citrón v kombinácii so zázvorom

Citrónové ľadové kocky si môžete vylepšiť zdravým zázvorovým koreňom, respektíve jeho čerstvo vylisovanou šťavou. A ako v tomto prípade postupovať? Tentokrát sa spoľahnite len na odšťavovač, inak zo zázvoru vzácny nektár nezískate. Olúpte si tri citróny a pokrájajte ich na menšie kúsky. Následne si olúpte tak štyri 10 cm kúsky zázvoru a tiež ich nakrájajte na drobnejšie časti. Obe suroviny vložte do odšťavovača a šťavu z týchto dvoch zdravotných zázrakov nalejte opäť do  nádoby na ľad ako v predchádzajúcom prípade. A čo všetko pre seba urobíte, keď si doprajete denne niekoľko týchto zdravých osviežujúcich ľadových kociek?

Perfektne si posilníte imunitu

Pravidelné popíjanie citrónovej šťavy vám výborne zlepší nielen obranyschopnosť organizmu, ale aj jeho celkové fungovanie. A to ako so zázvorom, tak bez neho. Citróny obsahujú veľa vitamínov, a silne je zastúpené „céčko“ a dôležité vitamíny skupiny B. Telu dodávajú aj riadnu dávku vápnika, železa, horčíka, draslíka a tiež užitočnú vlákninu. Pokiaľ kocky posilníte zázvorom, obohatíte ľadové kocky o užitočné rastlinné silice, predovšetkým zingeron, gingerol a shogaol, ktoré majú na imunitu tiež priaznivý vplyv.

citrón
Prečo by ženy nad päťdesiat mali mať v mrazničke vždy pripravené citrónové kocky? Foto: www.gettyimages.com

Obrníte sa proti zápalom v tele

Citróny obsahujú mnoho protizápalových látok, a predovšetkým kyselinu askorbovú. Podporujú rýchlejšie hojenie a sú užitočné pri liečbe astmy alebo iných respiračných ťažkostí. Zároveň podporujú zdravie všetkých spojivových tkanív, kostí a chrupaviek. Citróny sú jednoducho základnou živinou v udržiavaní dobrého zdravotného stavu, ale aj pre zotavenie zo stresu a rýchlejšieho hojenia mnohých poranení. A pretože citróny tiež obsahujú saponíny s antimikrobiálnymi vlastnosťami, budete ochránení pred prípadným prechladnutím či chrípkou.

Detox a chudnutie

Najjednoduchší spôsob, ako pravidelne očisťovať telo od toxických látok, je hodiť si pár citrónových kociek do pohára vody. Pokiaľ túto rutinu budete dodržiavať pravidelne, iste čoskoro pocítite veľké zmeny a budete sa cítiť sviežejší ako kedykoľvek predtým. Zároveň podporíte stabilitu svojej váhy alebo prípadné chudnutie, pretože citrón obsahuje pektínovú vlákninu.

Zdroj: ireceptar.cz, ncbi.nlm.nih.govwww.vitalia.cz, www.zdravizone.cz, www.vimcojim.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané